AB'den 3 milyar avroluk sığınmacı yardımına onay

AB'den 3 milyar avroluk sığınmacı yardımına onay

Avrupa Birliği üyeleri, İtalya'nın vetosunu kaldırmasının ardından Türkiye'deki sığınmacıları için harcanacak 3 milyar avroluk fonu onayladı.

AB'den yapılan açıklamaya göre, fonun bir milyar avrosu AB Komisyonu, geri kalanı ise üye ülkeler tarafından karşılanacak.

En çok katkıyı 427,5 milyon avro ile Almanya yaparken, Fransa 309,2 milyon avro, İtalya 224,9 milyon avro, İspanya 152,8 milyon avro, Hollanda 93,9 milyon avro, İsveç 61,3 milyon avro, Belçika 57,6 milyon avro, Polonya 57 milyon avro ve Avusturya 45,6 milyon avro verecek.
 
Bunun yanında, Malta'nın kasasından 1,1 milyon avro, Yunanistan'ın kasasından ise 25,1 milyon avro çıkacak. Güney Kıbrıs Rum Kesimi ise herhangi bir katkı yapmayacak.
 
Fon, sağlık, eğitim ve gıda ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanılacak
 
Türkiye'deki sığınmacıların hayat şartlarının düzeltilmesini amaçlayan fon, sağlık hizmeti, eğitim ve gıda ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanılacak. Tam bir tarih verilmese de fonun kısa bir süre sonra kullanılmaya başlanması bekleniyor.
 
AB Dönem Başkanı Hollanda'nın Başbakanı Mark Rutte, konuya ilişkin açıklamasında, Avrupa'ya sığınmacı akışını kesmeye çalıştıklarını belirterek, "Türkiye ve AB arasındaki anlaşmalar bunun hayati bir parçası. Bu anlaşmalar, insan kaçakçılarını hedef alıyor ve mülteci kamplarındakilere daha iyi bir gelecek umudu vermeye yardım edecek projeleri hayata geçiriyor" ifadesini kullandı. 
 
Türkiye ve AB, paranın "yük paylaşımı" altında Türk devletine değil, sığınmacılar için yapılacak projelere harcanacağını vurguluyor.
 
AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.