ABD'den 'Zika' virüsü uyarısı: Aşısı ancak 10 yıl sonra çıkar

ABD'den 'Zika' virüsü uyarısı: Aşısı ancak 10 yıl sonra çıkar

Amerikalı bilim insanları, tedavisi olmayan Zika virüsüne karşı aşının ancak 10 yıl sonra çıkabileceğini bildirdi.

BBC'nin haberine göre, ABD'deki Teksas Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde görevli bilim insanları, virüse karşı bir aşı üzerinde çalışıyor. Bilim insanları, araştırmalara örnek toplamak için Brezilya'ya gitti, elde edilen bulgular da Teksas'taki yüksek güvenlikli Galveston Ulusal Laboratuarı'nda incelemeye alındı. Uzmanlar, aşının testler için 2 yıl içinde hazır olabileceğini, ancak ilaç düzenleme kurullarının onayından geçmesinin ise en az 10 yıl alabileceği uyarısında bulundu. 

Sivrisinekler yoluyla bulaşan Zika virüsü, hamile kadınlara bulaşması durumunda henüz doğmamış bebeklerin beyinlerinde küçülmeye, ilerleyen yaşlarda da beyin hasarlarıyla ölüme sebep oluyor. Brezilya'da binlerce kişinin yakalandığı virüs, 20'den fazla ülkeye yayıldı. Virüse karşı henüz bir aşı veya tedavi yok, teşhisi de zor. 

Galveston'daki laboratuvar polis ve FBI tarafından korunuyor. Teksas Üniversitesi'nin patoloji bölümünde görevli Profesör Nikos Vasilakis, BBC'ye yaptığı açıklamada, "En çok zamanı, aşının kamuda kullanılması için ABD'de Sağlık Bakanlığı'na bağlı Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) veya diğer denetleyici kuruluşların onay süreci alacak, bu da 10 ila 12 yılı bulur" dedi. Aşının araştırmaları Brezilya'da da yürütülüyor. Brezilya'daki bilim insanları ise aşının 5 yıl içinde hazır hale gelebileceğini belirtiyor. 

Zika virüsü, özellikle Güney Amerika ülkelerinde salgına dönüştü. Brezilya'da hastalık nedeniyle kafaları anormal küçüklükte doğan bebek sayısı 4 bine yaklaştı.


CİHAN 

 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.