ABD'den Kuzey Kore'ye yeni yaptırım

ABD'den Kuzey Kore'ye yeni yaptırım

ABD, Kuzey Kore'nin nükleer silah programına yönelik yaptırımlardan kaçmasına yardımcı olduğunu söylediği iki Çinli nakliye şirketine yaptırım uyguladı.

Geçtiğimiz ay gerçekleşen Trump-Kim zirvesinin başarısız olmasının ardından ABD ilk adım olarak, Kuzey Kore'nin nükleer silah programına yönelik yaptırımlardan kaçmasına yardımcı olduğunu söylediği iki Çinli nakliye şirketine yaptırım uyguladı.

ABD Hazine Bakanlığı ayrıca, Kuzey Koreli tankerlerle rafine petrol transferlerinin yasadışı olarak yapıldığıyla ya da Kuzey Kore kömürünün ihraç edilmesiyle ilişkili olduğuna inandıkları 67 gemiyi listeleyen güncellenmiş bir danışma belgesi yayınladı. 

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin yaptığı açıklamada, "Hazine Bakanlığı yaptırım uygulamaya devam edecektir. Şunu açık şekilde ortaya koyuyoruz ki Kuzey Kore ile yasa dışı ticareti maskelemek için hileli yöntemlere başvuran taşımacılık şirketleri kendilerini büyük riske atmaktadır.” ifadesini kullandı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, konu hakkında sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, "Denizcilik sektörü, Kuzey Kore'nin yasa dışı deniz taşımacılığı uygulamalarını durdurmak için daha fazlasını yapmak zorunda." değerlendirmesine yer verdi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ise, yaptırımların, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'u nükleer silah programından vazgeçmeye ikna etmek amacıyla ABD'nin ülke üzerindeki baskıları sürdürdüğünün kanıtı olduğu belirtildi.

2. zirvede anlaşma sağlanamamıştı

ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile görüşmesine ilişkin, "Onlar yaptırımların tamamen kaldırılmasını istedi. Biz ise bunu yapmaya niyetli değildik. Bu nedenle anlaşamadık" demişti.

Vietnam'ın başkenti Hanoi'de 27-28 Şubat'ta gerçekleştirilen zirvenin "gerçekten verimli geçtiğini" söyleyen Trump, "Herhangi bir şey imzalamanın iyi bir fikir olmayacağında karar kıldık" ifadesini kullanmış ve Kuzey Kore lideri Kim ile "çok güçlü bir ilişki" kurulduğunu ancak anlaşmaya varılamadığını belirtmişti.

ABD Başkanı Trump, Vietnam'daki ikinci zirveden sonra üçüncü kez bir araya gelip gelmeyecekleri konusunda, Kuzey Kore lideri Kim ile "yeni bir zirve için sözleşmediklerini" bildirmişti.

Trump, Kim ile bir kez daha bir araya gelebileceklerini belirterek, "Bu, yakında olmayabilir ama çok uzun zaman da almayabilir" değerlendirmesinde bulunmuştu.

Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Ri Yong Ho ise zirvede Kuzey Kore'nin ana nükleer kompleksini kapatması karşılığında, yaptırımların sadece bir kısmının kalkmasını talep ettiğini söylemişti.

Kaynak: Reuters, AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.