ABD'de Ticareti Geliştirme Yetkisi onaylandı

ABD'de Ticareti Geliştirme Yetkisi onaylandı

ABD Temsilciler Meclisi, ABD Başkanı Obama'ya "Ticareti Geliştirme Yetkisi" verilmesine ilişkin tartışmalı yasa tasarısını onayladı.

ABD Temsilciler Meclisi, ABD Başkanı Barack Obama'ya "Ticareti Geliştirme Yetkisi" (TPA) verilmesine ilişkin tartışmalı yasa tasarısını onayladı.

ABD Kongresi'nin, Obama'nın imzaladığı anlaşma şartlarını değiştirme hakkından vazgeçmesini öngören yasa tasarısı, Temsilciler Meclisi'nde 208'e karşı 218 oyla kabul edildi. 

Aynı zamanda "Hızlı Yasama Yetkisi" olarak da adlandırılan kanun teklifinin, Obama'nın imzasına sunulmadan önce ABD Senatosu'ndan da geçmesi gerekiyor. 

Senato, tasarıyı mayıs sonunda hükümetin serbest ticaret nedeniyle işini kaybeden Amerikalı işçiler için 1962’den bu yana sürdürdüğü "Ticari Uyum Yardımları"na ilişkin kanun teklifiyle torba yasa şeklinde onaylamıştı. Buna karşın Temsilciler Meclisi, cuma günü Ticari Uyum Yardımları programına yönelik yasa teklifini, Obama'ya hızlı yasama yetkisi verilmesini önlemek amacıyla 126'ya karşı 302 oyla reddetmişti. 

Beyaz Saray'ın öncelikleri arasında yer alan Trans Pasifik Ortaklığı ile Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı anlaşmalarını destekleyen Cumhuriyetçi temsilciler, bu anlaşmaların yapılması açısından kritik olan tasarıyı bu nedenle tek başına geçirme yoluna gitti. 

Ticareti Geliştirme Yetkisi yasa tasarısını Ticari Uyum Yardımları programının uzatılması şartıyla onaylayan Demokrat senatörlerin, Temsilciler Meclisi'nden tek başına geçen yasa tasarısını destekleyip desteklemeyeceği merak ediliyor.

Senato'nun tasarıyı onaylaması halinde Kongre, Obama'nın imzaladığı anlaşmaları oylayabilecek ancak şartlarını değiştiremeyecek.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.