ABD'de 'tarihin en büyük yangını' sürüyor

ABD'de 'tarihin en büyük yangını' sürüyor

California'da yerleşim yerlerine sıçrayan yangın sebebiyle 23 bin kişi tahliye edilirken yaklaşık 60 bin hektarlık alan tamamen kül oldu

ABD'nin California eyaletinde geçen hafta sonu başlayan ve kontrol edilemeyerek yerleşim birimlerine sıçrayan yangınlarda bir kişi hayatını kaybetti, 800’ün üzerinde ev ve işyeri yandı, 23 bin kişi bölgeden tahliye edildi. Yangınlar eyalette üç farklı bölgede şiddetini arttırarak devam ediyor.

Sacramento’nun batısındaki Valley bölgesinde yaklaşık 300 kilometrekarelik alanda devam eden ve California tarihinin en büyük yangınlarından biri olarak değerlendirilen yangında 585 ev tamamen küle döndü. 
Henüz yüzde 15’i kontrol altına alınan yangında 13 bin kişinin de bölgeden tahliye edildiği bildirildi. California Orman Koruma ve Yangın Dairesi yetkilileri, Valley yangını için Colorado’dan gelen destekle birlikte 2 bin 300 görevlinin söndürme çalışmalarına katıldığını, 9 bin yapının henüz tehlike altında olduğunu bildirdi.

BUTTE YANGINI

Yetkililer, Butte dağlık alanında başlayarak yerleşim birimlerine sıçrayan ve Amador ile Calaveras bölgelerinde 30 bin hektar alanda devam eden yangına ilişkin ise 282 ev ve işyerinin tamamen yandığını, 6 bin 400 yapının alevlerin tehditi altında olduğunu bildirdi. 

Salı günü gelen yağış ile birlikte yüzde 37 oranında kontrol altına alınan yangın nedeniyle şu ana dek 10 bin kişinin evlerini boşaltmak zorunda kaldığı öğrenilirken, bölgede 4 bin 600 görevlinin, 505 itfaiye aracıyla yangına müdahalesi ise sürüyor.

60 BİN HEKTARLIK ALAN KÜL OLDU

California’nın güneyindeki Fresno County’de temmuz ayı sonundan bu yana devam eden yangında ise yaklaşık 60 bin hektarlık alan tamamen kül oldu.
Yetkililer, 3 bin 700 itfaiyecinin görev yaptığı yangının, son yağışla birlikte yüzde 40 oranında kontrol altına alındığını bildirdi.

YANGINLA MÜCADELE İÇİN 250 MİLYON DOLAR

ABD Başkanı Obama, temmuz ayından beri yangın söndürme çalışmaları için toplam 212 milyon dolar harcanan California eyaleti için 250 milyon dolarlık ek ödenek ayırdıklarını açıkladı.
Bu yılın başlarında bütçeden 450 milyon dolarlık kaynağı ulusal felaketlerle mücadeleye aktaran Obama yönetimi, ayrıca Kongre’den yangınlara ilişkin olarak diğer ulusal felaketlere benzer bir yaklaşım beklediğini vurguladı.
California Orman Koruma ve Yangın Dairesinden yapılan açıklamada, yangında bir kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.
Bakıma muhtaç 72 yaşında Barbara McWilliams’ın, bakıcısının tüm uğraşlarına rağmen alevlerden kaçamayarak öldüğü açıklandı. Yetkililer, henüz ulaşılamamış başka kayıplar olabileceğine de dikkati çekti.
California Orman Koruma ve Yangın Dairesi Başkanı Ken Pimlott, bu yıl California’da 6 bin yangınla mücadele etmek zorunda kaldıklarını, bu rakamın geçen yıldan bin 500 fazla olduğunu, önümüzdeki aylarda da yangın sezonunun biteceğini sanmadıklarını belirterek, "Zorlu bir dönem bizi bekliyor" dedi.

YAĞIŞLAR YARDIMCI OLACAK

California Yangın Departmanı Sözcüsü Mike Smith ise sonbaharla beraber başlayan yağışların işlerini kolaylaştırmasını umduklarını dile getirerek, "Havanın değişmesi ve yağışlarla birlikte lehimize bir durum oluştu. Yangına müdahalede daha etkili olabileceğimizi umuyoruz. Ancak, bu durum yangınların vahametini ne yazık ki ortadan kaldırmıyor" şeklinde konuştu.

Dünya Bülteni 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.