ABD'de istihdam arttı işsizlik azaldı

ABD'de istihdam arttı işsizlik azaldı

ABD'de geçen yıl 2 milyon 650 bin kişi işsizlikten kurtulurken, işsizlik oranı yüzde 5,7'den yüzde 5'e geriledi, ABD istihdam artışı konusunda son 15 yılın en iyi ikinci performansını sergiledi.

ABD ekonomisi, geçen yıl 2,6 milyonu aşkın kişiye iş imkanı yaratırken, ülkede işsizlik oranı yüzde 5,7'den yüzde 5'e geriledi. İş gücü piyasasının özellikle son üç ayda gösterdiği güçlü performans, ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz artışına başlamasında önemli rol oynadı.

Geçen cuma günü açıklanan aralık ayı istihdam verilerinin ardından yapılan hesaplamalara göre, ABD'de geçen yıl 2 milyon 650 bin kişi işsizlikten kurtulurken, bu rakam 2014'ün ardından son 15 yılın en yüksek ikinci istihdam artışı olarak kayıtlara geçti.

Ülke ekonomisi, 2014'te istikrarlı ve güçlü işe alımlarla 3 milyon 166 bin kişiyi istihdam ederek, 1999'dan bu yana en parlak yılını yaşamıştı.

Buna karşın, iş gücü piyasasının 2015 boyunca izlediği inişli çıkışlı grafik, ekonomiye ilişkin belirsizliği artırarak Fed'in faiz artışını birkaç kez ertelemesine yol açtı.
Mart en kötü, ekim en iyi ay oldu

ABD Çalışma Bakanlığının şimdiye kadar açıklanan verilerine göre, tarım dışı istihdam, ocakta 201 bin ve şubatta 266 bin arttıktan sonra mart ayında 119 binle yılın en kötü performansını kaydetti. Piyasalarda hayal kırıklığı yaratan mart ayı istihdam verilerinde, fatura olumsuz hava şartları, yavaşlayan sanayi üretimi, petrol rafinerilerindeki işten çıkarmalar ve durgun inşaat sektörüne kesildi.
Öte yandan, ocakta yüzde 5,7 olan işsizlik oranı, şubatta yüzde 5,5'e geriledi ve mart ayında düşen işe alımlara karşın bu seviyesini korudu.

İstihdam 2015'i güçlü kapattı

Geçen cuma günü açıklanan aralık ayı istihdam raporuna göre, tarım dışı istihdam verisi 292 binle beklentileri aşarken, işsizlik oranı beklentiler doğrultusunda yüzde 5'te sabit kaldı.

Fed'in faiz artışının ardından açıklanan ilk istihdam raporu olması açısından önem taşıyan eden söz konusu rapor, ABD ekonomisinin, cılız küresel büyüme, yavaşlayan Çin, düşük petrol fiyatları ve güçlü dolar gibi birçok negatif faktöre rağmen istikrarını koruduğunu da ortaya koydu.

Analistler, iş gücü piyasasının 2015'i güçlü bir performansla kapatmasının, Fed'in işini kolaylaştırdığını vurgulayarak, piyasaların ABD ekonomisinin geleceği ve faiz artış hızı hakkında ipuçları sunan tarım dışı istihdam verilerine odaklanmaya devam edeceğine dikkati çekti.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.