ABD'de iki yılda İslamofobik gruplara 106 milyon dolara yakın fon sağlandı

ABD'de iki yılda İslamofobik gruplara 106 milyon dolara yakın fon sağlandı

Amerikan İslam İlişkileri Konseyince (CAIR) yayımlanan "Ana Akımda İslamofobi" adlı raporda, ülkedeki Müslüman karşıtı gruplara yapılan finansal yardımlar derlendi.

Raporda, incelenen en büyük İslamofobik 50 hayır kurumu ve vakfı arasından 35'inin 2017-2019 döneminde 26 Müslüman karşıtı gruba 105 milyon 865 bin 763 dolar aktardığının tespit edildiği belirtildi.

CAIR Ulusal Araştırma ve Savunuculuk Koordinatörü Huzaifa Shahbaz, raporun, ABD’deki Müslümanlar ve İslam hakkında yanlış bilgi yayan İslamofobi ağının iyi finanse edilerek aktif şekilde çalıştığının bir sır olmadığını ortaya koyduğunu belirtti.

Shahbaz, "Bugün bağışçı topluluk, fonların nefret gruplarına gitmesini önlemek için net politikalar oluşturmalı ve Müslüman karşıtı bağnazlığın boyutunu anlamalarına yardımcı olmak için personel ve yönetim kurulu üyeleri için eğitim girişimleri uygulamalıdır." ifadelerini kullandı.

Bağış yapan kurumlar ile fonlanan grupların isimleri paylaşıldı

Bağış yapan kuruluşlar arasında Fidelity ve Schwab gibi ana isimlerin yanı sıra Yahudi Cemaat Fonu ile Ulusal Hıristiyan Yardım Vakfı gibi inanç temelli hayır kurumları da yer aldı.

Müslüman karşıtı faaliyetleri desteklemek için milyonlarca dolar katkıda bulunan Adelson Aile Vakfı gibi özel aile vakıflarının da bilgisi paylaşıldı.

Raporda listelenen Müslüman karşıtı nefret grupları arasında ise Amerikan Hukuk ve Adalet Merkezi (ACLJ), Gatestone Enstitüsü, Güvenlik Politikası Merkezi, Orta Doğu Forumu, Orta Doğu Medya Araştırma Enstitüsü, David Horowitz Özgürlük Merkezi, Clarion Projesi ve Terörizm Araştırma Projesi gibi isimler yer aldı.

Raporda, 2019-2020'de CAIR’in ülke genelinde 6 binden fazla İslamofobik içerikli şikayet aldığına işaret edilerek, okullarda Müslüman öğrencilere yönelik zorbalık, Amerikan siyasetinde öne çıkan 40'a yakın İslamfobik söylem ve ülke genelinde 16 civarında camiye yapılan saldırılara ilişkin de detaylara yer verildi.

İslamofobi izleme sitesi faaliyete sokuldu

Washington D.C. merkezli Müslüman sivil haklar grubu, Müslüman karşıtı olayları izleme sitesi "Islamophobia.org" adlı siteyi yeniden faaliyete geçirdiğini duyurdu.

Sitede, İslamofobik bağnazlığı yayan Müslüman karşıtı örgütlerin ve bireylerin profillerinin sergileneceği, sitenin önyargı karşıtı araçlar, İslamofobiye karşı neler yapılması gerektiği gibi alanlarda hizmetler sunacağı kaydedildi.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.