ABD'de en az 8 kasırganın yolda olduğu sıradışı fırtına sezonu bekleniyor

ABD'de en az 8 kasırganın yolda olduğu sıradışı fırtına sezonu bekleniyor

Hava tahmincileri, 2021'de ABD'yi vurması beklenen en az 8 kasırganın yaşanacağı anormal düzeyde aktif yeni bir fırtına sezonu öngörüyor.

Ülkede, 2020 kasırga sezonunda birçok güney eyaletinde ve ABD genelindeki farklı bölgelerde ciddi hasara neden olan 30 isim verilmiş fırtına ve 13 kasırgayla rekor kırılmıştı.

Colorado Eyalet Üniversitesi (CSU) Meteoroloğu Phil Klotzbach'a göre, CSU'nun çarşamba yayımladığı bir tahminde, 2021 kasırga sezonunun 2020'den daha az şiddetli ancak yine de "ortalamanın çok üzerinde" olacağı öngörüldü.

Tahminlere göre 2021 sezonunda 17 isim verilmiş fırtına ABD'yi vurabilir; 8 kasırga oluşum sürecinde ve 4'ü Kategori 3 ya da daha yüksek düzeyde sınıflandırılan büyük kasırgalara dönüşüyor.

Independent Türkçe'nin haberine göre Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA), ortalama bir sezonu 12 isimlendirilmiş fırtına, 6 kasırga ve iki büyük kasırgayla tanımlıyor fakat kurum bu tanımı her 10 yılda bir güncellediği için tanım bu yıl değişecek.

CSU, araştırması için NOAA ortalamasını kullandı ancak daire 1991-2020 dönemine ilişkin rakamları yayımladığında bunu güncelleyecek.

CSU'nun öngörüsü, meteoroloji servisi Accuweather'ın 2021 sezonu için benzer tahminleri duyurmasından sadece birkaç gün sonra açıklandı.

Servis bu sezon 16 ila 20 isimlendirilmiş fırtına oluşacağını, bunların 7 ila 10'unun kasırga olacağını ve ABD'yi vuracak üç ila 5 büyük kasırga yaşanacağını tahmin etmişti.

1 Haziran'da başlayacak ve 30 Kasım'a kadar sürecek 2021 kasırga sezonunun, hem ağustos hem de eylülde zirve yaparak ABD'yi vurması bekleniyor.

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.