'ABD yöneticileri selde gerçek yüzlerini gösterdi'

'ABD yöneticileri selde gerçek yüzlerini gösterdi'

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD'li yöneticilerin İran'daki sel dolayısıyla yaptırımları askıya almayarak gerçek yüzlerini gösterdiğini söyledi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, başkent Tahran'da yapılan Bakanlar Kurulu toplantısının ardından ülkedeki sel ile ilgili değerlendirmede bulundu. 

Selde herkes için iyi bir sınav olduğunu belirten Ruhani, İran ile dayanışma örneği sergileyen ve yardım ulaştıran hükümetlere teşekkür etti.

ABD'nin selde mağdur olan insanlar ve zarar gören yerler için yardım etmeyeceğini açıkladığını ve İran Kızılayına yapılacak nakdi yardımların da banka hesaplarına yatırılmasını engellediğini ifade eden Ruhani, şunları kaydetti:

"ABD yöneticileri selde gerçek yüzlerini gösterdi. Halbuki, eğer akıllı olsalardı meydana gelen sel  nedeniyle İran'a yönelik yaptırımları bir sene askıya aldıklarını ilan ederlerdi. O zaman insanlar yaptırımların gerçekten İran halkına karşı olmadığına inanabilirdi. Eğer ABD böyle bir şey yapsaydı, ABD'nin kötülüğü ve İran halkına karşı olduğuyla ilgili söylediklerimizin yanlış olduğu ortaya çıkardı."

İran'daki 25 eyaletin selden etkilendiği bir dönemde yaptırımların askıya alınmasıyla İran halkının ABD ile ilgili farklı düşünebileceğine dikkati çeken Ruhani, "ABD yaptırımları devam ettirdi ve bu çirkin adımla, ABD'nin insanlığa karşı olduğu ve bu ülke yöneticilerinin kirli yüzleri açığa çıktı." diye konuştu.

Ruhani, selde zarar gören 4 binden fazla köydeki zararın karşılanması ve 179 bin evin tekrar inşa edilmesi için hükümet olarak üzerilerine düşeni yapacaklarını söyledi.

İran'da 17 Mart'ta başlayan şiddetli yağışlar ülkedeki 31 eyaletten 25'ini etkiledi. İran Adli Tıp Kurumu Başkanı Ahmed Şucai, sel nedeniyle ülke genelinde 76 kişinin öldüğünü açıklamıştı. İran İçişleri Bakanı Abdurrıza Rahmani Fazli ise maddi zararın 7 milyar 619 milyon dolar olduğunu belirtmişti.

İran'daki selzedelere yardım için harekete geçen Türk Kızılay, İran Kızılayı ile ortak organizasyonla afet bölgelerine 5 tır insani yardım malzemesi ulaştırmıştı.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.