"ABD liderliğindeki koalisyon, Rakka’da 2017'de deaş ile mücadele ederken 1600 sivil öldürdü"

"ABD liderliğindeki koalisyon, Rakka’da 2017'de deaş ile mücadele ederken 1600 sivil öldürdü"

Uluslararası Af Örgütü ve “Airwars” isimli sivil toplum kuruluşu tarafından yapılan bir araştırmaya göre, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin, 2017 yılında deaş’i Suriye’nin Rakka kentinden çıkartmak için düzenlediği operasyonlarda 1600'den fazla sivil

Deaş’a yönelik saldırıları izlemek için 2014 yılında kurulan Londra merkezli Airwars ile Uluslararası Af Örgütü, iki ayı Rakka’da alanda olmak üzere toplam 18 ay boyunca sivil kayıplarla ilgili yapılan araştırma sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı.

Fon kurulsun ve ailelere tazminat ödensin

Ortak raporda, “Araştırma ile bizim vardığımız sonuç, ABD önderliğindeki koalisyon güçlerinin saldırıları 1600’den fazla sivilin Rakka’da yaşamını yitirmesine yol açtı.” ifadesine yer verildi.

Toplanan belgelerin, büyük bir ihtimalle uluslararası hukuku ihlal ettiğini ortaya koyduğu vurgulanan raporda, koalisyon güçlerinin kurbanların ailelerine tazminat için bir fon oluşturması istendi.

Koalisyon güçleri tarafından daha önce yapılan açıklamalarda, sivil kayıpların önüne geçilmesi için büyük gayret gösterildiği ve konu ile ilgili suçlamaların araştırıldığı bildirilmişti.

IŞİD, 2014 yılında Rakka’nın kontrolünü ele geçirmişti. ABD’nin ve batılı koalisyon güçlerinin desteklediği Suriye Demokratik Güçleri, 5 aylık bir mücadelenin ardından IŞİD’i Rakka’dan 2017 yılı ekim ayında çıkartmıştı.

Rakka, IŞİD’e yönelik hava saldırıları yüzünden büyük bir tahribata uğramıştı.

euronews

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.