ABD, İsrail'e boykot yasağı getiriyor

ABD, İsrail'e boykot yasağı getiriyor

ABD'de 5 eyaletin ardından Kaliforniya Eyalet Meclisi'ne de İsrail'in tecrit edilmesini önlemek amacıyla bir karar tasarısı sunuldu.

Kaliforniya'da, "Boykot, Tecrit ve Yaptırımlar" (Boycott, Divestment ve Sanctions) kelimelerinin İngilizce baş harflerinden oluşan ve İsrail'in boykot edilmesini amaçlayan BDS Hareketini önlemek için karar tasarı girişimi başlatıldı.

Kaliforniya Meclisi'ne Cumhuriyetçi meclis üyesi Travic Allen tarafından İsrail'in eyalet genelinde boykot edilmesini önlemek amacıyla BDS Hareketi karşıtı ​bir tasarı sunuldu.

İsrail'e karşı boykotların "ırk, renk, din, cinsiyet ya da milliyete dayalı" olduğu ileri sürülen tasarıda, Kaliforniya'nın "ayrımcılığa şiddetle karşı" olduğu ifadesine yer verildi. ​

21 Aralık'ta Florida'da İsrail karşıtı boykotları yasaklayan tasarıyla birlikte, İsrail'in tecrit edilmesini önlemeyi amaçladığı iddiasıyla hazırlanan tasarı sayısı ülke genelinde 5'e çıkmıştı. ABD'de nisan ayından bu yana Tennessee, Indiana, Illinois ve Güney Carolina eyalet meclislerinde benzer bir tasarı kabul edilmişti. ABD'deki güçlü İsrail lobisi aralarında Pensilvanya ve New York'un da olduğu 17 eyalette daha tasarının kabul edilmesi için büyük çaba sarfediyor.

Ziyaad Lunat adlı Filistinli üniversite öğrencisinin 2005'te İngiltere'de öğrenim gördüğü sırada kurduğu BDS Hareketi, uluslararası alanda İsrail'in şiddet politikalarına destek veren kuruluşlara karşı boykot eylemleri gerçekleştiriyor.

İsrail'in Gazze'yi işgalinden sonra hızla büyüyen BDS hareketi, ABD'de de önemli oranda destek bulmuştu. Hareket, Filistin'in özgürlük, adalet ve eşitliğine destek verilmesini isterken, İsrail'in yerleşimci-sömürgeciliğini önlemeyi hedefleri arasında gösteriyor.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.