ABD, insan hakları raporunda Filistinlileri sildi 'Arap sakinler' yazdı

ABD, insan hakları raporunda Filistinlileri sildi 'Arap sakinler' yazdı

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın 11 Mart'ta yayımlanan raporunda kullandığı dildeki terminolojik değişiklik...

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan yıllık küresel insan hakları raporunda, Doğu Kudüs'te yaşayan Filistinliler, kentteki 'Arap sakinler' ve 'İsrail vatandaşı olmayanlar' olarak tanımlandı.

Bakanlığın 2018 raporunda, Doğu Kudüs'te yaşayan Araplar, 'Filistinli vatandaşlar' olarak nitelendirilmişti. Doğu Kudüs'te 340 binin üzerinde Filistinli Arap nüfus yaşıyor.

Filistinliler, İsrail'in 1967'de işgal ettiği kentin doğu kısmının gelecekteki Filistin'in başkenti olduğunu belirtiyor.

Kudüs'te yaşayan Filistinlilerin İsrail makamlarınca verilen oturma izinleri bulunuyor. Ancak çok azı İsrail vatandaşlığına sahip. Kudüs'te ayrıca 500 binin üzerinde İsrailli yaşıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın 11 Mart'ta yayımlanan raporunda kullandığı dildeki terminolojik değişiklik, Başkan Donald Trump yönetiminin Kudüs'ü 'İsrail'in ebedi ve bölünmez başkenti' olarak gören politikasının bir parçası olarak değerlendiriliyor.

Filistin tarafı, ABD raporundaki değişikliğe tepki gösterdi.

Reuters'a raporu değerlendiren Filistin Kurtuluş Örgütü Yürütme Kurulu üyesi Hanan Aşravi, "Kudüslüler Filistinlidir ve yüzyıllardır orada yaşıyorlar." ifadelerini kullandı.

Ayrıca Aşravi, "Buna karar vermek, Filistinlilerin kimliklerini, tarihlerini, kültürlerini yok etmek ve istedikleri gibi yeniden adlandırmak sadece mantıksız değil, aynı zamanda vicdansız da." diye konuştu.

Donald Trump, ocak ayında adını 'Yüzyılın Anlaşması' olarak koyduğu bir 'barış' planı açıklamıştı.

Söz konusu plan İsrail tarafından kabul edilirken Filistin tarafı, 'işgali kalıcı hale getirmeye çalıştığını' belirttiği bu açıklamayı kısa süre içerisinde reddetmişti.

euronews

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.