ABD Dışişleri eski Bakanı itiraf etti: Irak işgali yalan üzerine kuruluydu

ABD Dışişleri eski Bakanı itiraf etti: Irak işgali yalan üzerine kuruluydu

ABD’nin iklim değişikliği özel temsilcisi ve eski Dışişleri Bakanı John Kerry, Irak işgalinin yalanlar üzerine kurulduğunu kabul etti

Kerry, Fransız televizyon kanalı LCI'ye Irak işgali süreci hakkında konuştu.

Programı sunan Fransız gazeteci Darius Rochebin, Rusya'nın Ukrayna işgalinin ABD'nin Irak işgaliyle kıyaslanıp kıyaslanamayacağını dile getirerek Kerry'e "Irak'a yalana dayanarak girmek saldırı suçu sayılmaz mı?" diye sordu.

John Kerry ise "Hayır, hayır, hayır. Yani, o dönemde bunun bir yalan olduğunu bilmiyorduk. Kanıtların üretildiğini biliyorsunuz ve insanlar bunların bir yalan olduğunu bilmiyordu." diyerek, Irak'ın yalan söylenerek işgal edildiğini kabul etti.

ABD, 2003 yılında Irak'ı işgal etmeden önce Saddam rejiminin kitle imha silahlarına sahip olduğu iddiasını gerekçe göstermiş ve kanıtları olduğunu öne sürmüştü. Ancak bu iddiaların yalan olduğu daha sonra ortaya çıkmıştı.

Irak'ta hak ihlalleri yaşandığını reddetmeyen Kerry, zamanında bunlara karşı açıklamalar yaptığını söyledi. Ancak Kerry, savaşın ABD tarafından yürütülen bir saldırı eylemi olduğunu reddetti.

Kerry, dönemin ABD Başkanı George Bush'un yalan söylediğini anımsatan gazeteciye "Sizinle Irak savaşını burada şimdi yeniden tartışma konusu yapmayacağım. Daha önce zamanımızı bununla harcadık. Ben girilmesine karşıydım. Yanlış bir şey olduğunu düşünmüştüm. Ancak Kongre'de bir yalana dayanarak yetkiyi başkana verdik. Bunun bir yalan olduğunu öğrendiğimizde, insanlar karşı koydu ve doğru şeyi yaptılar." diye konuştu.

Mepa News

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.