ABD askerleri hiçbir direnişle karşılaşmamış
El Kaide liderinin öldürülmesinin üzerinden 5 gün geçmesine rağmen, soru işaretleri bitmedi. Amerikalı yetkililerin olay hakkında verdiği bilgilerin, daha sonra yapılan açıklamalar ile çelişmesi dikkat çekiyor. Son şüpheli iddia da New York Times gazetesi
Amerikalı komandoların El Kaide terör örgütü lideri Üsame bin Ladin ile 4 kişiyi öldürdükleri operasyonda hiç çatışma yaşanmadığı ortaya çıktı. Amerikalı bir savunma yetkilisinin AP ajansına verdiği bilgiye göre, binadakilerden yalnızca biri silahlıydı ve o da daha ateş edemeden komandolar tarafından öldürüldü. Pakistanlı üst düzey bir güvenlik yetkilisi de, ABD birliklerinin El Kaide lideri Üsame bin Ladin'i "soğukkanlılıkla öldürdüğünü" söyledi. Reuters'ın sorularını cevaplayan yetkili, El Kaide lideri dahil 5 kişinin öldürüldüğü olayı ABD'nin, "uzun süreli bir çatışma" diyerek çarpıttığını ileri sürdü. ABD'den daha önce yapılan açıklamalarda Bin Ladin'in 40 dakika süren çatışmanın ardından ölü ele geçirildiği belirtiliyordu. Son bilgilerle, operasyonun hedefinin 'Bin Ladin'i öldürmek' olduğu iddiası da kuvvet kazandı.
Operasyonu yakından izleyen bir yetkilinin New York Times gazetesine verdiği demece göre binadakilerden sadece "Kuveytli kurye" olarak bilinen Ebu Ahmet el Kuveyti'nin silahı vardı. Ana binanın yanındaki 'misafir evi'nde kalan Kuveyti, kısa sürede 'etkisiz' hale getirildi. Ladin'in evini basan 20'den fazla deniz piyadesi, Kuveyti ile yanındaki kadını da öldürdüler. Bu bilgiler, operasyonun hemen ardından Pentagon ve Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney tarafından yapılan resmî açıklamalar ile çelişiyor. Söz konusu açıklamalarda piyadelerin uzun süre çatışma içinde kaldıkları iddia edilmişti. New York Times'a konuşan yetkililer, operasyonun hemen ardından yapılan açıklamalar ile son verilen bilgilerin farklılık göstermesini, 'deniz komandolarının olay raporlarının ellerine geç geçmesi sonucu yeni bilgilere ulaşmak' ile izah ettiler. Pentagon, Beyaz Saray ve CIA'den yapılan resmi açıklamalar ile ismini gizleyen üst düzey yetkililerin verdiği bilgiler arasındaki farklılıklar, olayla ilgili şüpheleri artırdı.
Ladin'in kızı: Babamı sağ ele geçirdiler
Pakistan istihbarat yetkililerince sorguya alınan Ladin'in 12 yaşındaki kızı, Amerikan askerlerinin babasını sağ olarak ele geçirdiklerini söyledi. El Arabiya televizyonuna konuşan Pakistanlı istihbarat yetkilisinin açıklamasına göre, Bin Ladin'in 12 yaşındaki kızı, babasının canlı olarak yakalandığını, odadan çıkarılıp tüm aile bireylerinin gözü önünde kafasından vurulduğunu aktardı. Kızına göre, Amerikan askerleri Ladin'in cesedini sürükleyerek helikoptere götürdüler. El Arabiya'daki bir başka haberde ise Pakistanlı yetkililerin, "Bin Ladin'in ölü ele geçirildiği 13 odalı evde iki gündür yaptığımız incelemelerde hiçbir sığınak, patlayıcı veya silah bulunmadı. Baskın sırasında villada tek bir kurşun dahi sıkılmadı." dedikleri vurgulandı. Sürekli çelişkili bilgiler ve bazı iddialar üzerine Beyaz Saray, Ladin operasyonu hakkında daha fazla bilgi vermenin, komandoların gelecekteki benzer gizli operasyonların sıhhatini tehlikeye atacağını savunarak detay vermekten kaçındı.
Apaçiler, 'Geronimo özrü' bekliyor
Apaçi kabileleri, Üsame bin Ladin'in öldürüldüğü operasyonda El Kaide liderinin, Geronimo'nun adıyla kodlanmasına tepki gösterdi. Oklahoma'daki kabilenin lideri Jeff Houser, Geronimo'nun kendileri için direnişin sembolü olduğunu ve böyle bir terörist ile arasında bağ kurulmaması gerektiğini söyledi. Apaçi lideri, Başkan Obama'ya gönderdiği mektupta, Geronimo'yu "bir kitlesel cani ve korkak teröristle'' eşleştirmenin kendileri için acı verici bir hakaret olduğunu kaydetti. ABD Savunma Bakanlığı ise "Geronimo" koduyla ilgili olarak, "Kod rastgele seçiliyor" demekle yetindi. Bazı yorumcular ise "Geronimo" tanımlamasını, Bin Ladin'in de Apaçi şefi gibi uzun süre saklanmasına benzemesi ile açıkladılar.
Zaman
