AB radarına yeniden sahte haberleri aldı

AB radarına yeniden sahte haberleri aldı

Sahte haberleri önlemeye çalışan Avrupa Birliği konuyu bir kez daha masaya yatıracak.

Avrupa Birliği (AB) yürütme kurulu yetkilileri, gelecek yılki seçimlerde "sahte haberler"e karşı planladıkları tedbirleri açıkladı.

AB yetkilileri, önlem amaçlı olarak gelecek yılki seçimlerden önce Google, Facebook ve Twitter'ı içeren internet şirketlerinden kendi platformlarından "sahte haber" kampanyalarını çıkardıkları konusunda aylık rapor düzenlemelerini istiyor.

İnternet şirketleri, 27 Avrupa Birliği üye ülkesindeki yüz milyonlarca insanın, bloğun parlamentosundaki 705 milletvekili için oy kullanmayı planladığı ocak ayından mayıs ayına kadar rapor yayımlayacak.

Uzman personel ve veri analiz araçları eklenecek

Bir diğer tedbir ise, yeni bir "hızlı alarm sistemi" oluşturulması, bütçelerin artırılması, uzman personel ve veri analiz araçlarının eklenmesini içeriyor.

Google, Facebook, Twitter ve tarayıcı yapımcısı Mozilla, bugüne kadar yanlış bilgiyle mücadele konusunda gönüllü bir AB davranış kuralına imza atan şirketler.

Bu şirketlerin, siyasi reklamcılığı daha şeffaf hale getirmek amacıyla kaç tane sahte ve bot hesapları tanımlayarak kapattıklarını rapor etmeleri bekleniyor.

Ayrıca bu şirketler, yanlış bilgi kampanyalarını ortaya çıkarmak için gerçek denetçiler ve akademik araştırmacılarla yaptıkları işbirlikler hakkında güncellemeler de sunacak.

Rusya "sahte haber" konusunda birincil kaynak görülüyor

Komisyon, Rusya'yı ise ayrı tutuyor. Komisyon Başkan Yardımcısı Andrus Ansip, "Rusya'yı, Avrupa'da yanlış bilgi vermede birincil kaynak olarak gösteren güçlü kaynaklar var" dedi.

Anship, çoğu Avrupa Birliği ülkesinin, yanlış bilgi konusuyla mücadele etmek amacıyla harekete geçmiş durumda olduğunu ancak şu anda birlikte çalışmaları gerektiğini söyledi.

Rus makamları ise, yanlış bilgi kampanyalarına sponsor olma konusundaki Batılı suçlamaları defalarca reddederek bu durumu, Batılı ülkelerin Rusya'yı kirletme çabası olarak niteledi.

Kaynak: AP News

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.