AB kapısı sınavla açık

AB kapısı sınavla açık

Takım Tezgahları Sanayici ve İşadamları Derneği tarafından geliştirilen AB destekli proje ile, sektördeki nitelikli elemanların bilgi ve deneyimlerinin artırılması hedefleniyor.

Bayrampaşa'daki TİAD Mesleki Test Merkezi'nden sertifikayı alan AB ülkelerinde çalışabilecek.

Takım Tezgahları Sanayici ve İşadamları Derneği (TİAD) tarafından makina sektöründe nitelikli teknik eleman olarak tabir edilen çalışanların bilgi ve deneyimlerinin artırılması ve sektöre AB standartlarının kazandırılması için bir proje geliştirildi. Projenin ismi, 'Takım Tezgahları VOC-Test Merkezi'nin Kurulması ve İşletilmesi Projesi'. Avrupa Birliği'nden fon alan proje, gerekli alt yapı çalışmalarının ardından 28 Eylül 2012 tarihi itibariyle 'TİAD Mesleki Test Merkezi' adı altında faaliyete başladı.

Projeye göre, makina üreten makinelerin sektöründe çalışanlar, teorik ve pratik olarak iki kısımdan oluşan sınava girecekler, başarılı olduklarında da sertifika alacaklar. Bu proje ile bilgilerini hem teorik hem de pratik olarak geliştirecek olan sektör çalışanları, ayrıca AB ülkelerinde çalışabilecekler.

İŞVERENLER DE KARLI

İşverenler de bu projeden karlı çıkacak. 'Mesleki Yeterlilik Belgesi' almak için gönderdikleri her çalışanından kar elde edecek. 6111 sayılı Kanun'a göre 2015 sonuna kadar, işletmelerde çalışmakta olan personelin belge alması halinde sigorta primleri durumlarına göre 12 ay ile 48 ay arasında İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacak. Bayrampaşa'da kurulan TİAD Mesleki Test Merkezi'nde pilot sınavlar başladı. Projenin bitiş tarihi olan 23 Haziran 2013 tarihi öncesinde gerçekleştirilen pilot sınavlara katılanlardan herhangi bir ücret talep edilmiyor.

FİNANSMAN AB'DEN

AB tarafından finanse edilen 'Mesleki Test Merkezi', Takım Tezgahları Sanayici ve İşadamları Derneği koordinatörlüğünde, Hollanda'nın teknik yeterlilikler ve işgücü piyasasının gereksinimleri konusunda uzman vakfı Stichting Kenteq KBB'nin ortaklığında ve T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Romanya'da yerleşik araştırma kuruluşu INMA ve Bahçeşehir Üniversitesi Meslek Teknik Eğitim Gelişim Merkezi'nin (METGEM) iştirakçiliği ile yürütülüyor.

DİPLOMADAN ÖNEMLİ

ATİAD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Müh. Erdal Gamsız, proje sonunda verecekleri 'Mesleki Yeterlilik Belgeleri'nin servis sorumluları için okul diplomalarından bile daha önemli bir belge olduğunu belirtiyor. Mesleki bilgi ve becerileri ölçmek için yapılacak sınavda, başarılı olanlara Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) ve Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) onaylı sertifikalar verilecek. Bu yolla, sektördeki korsan bakım ve onarım da sona erecek, hizmet kalitesi artacak.

Yeni Şafak