AB güneş enerjisi pazarı yüzde 100'den fazla büyüdü

AB güneş enerjisi pazarı yüzde 100'den fazla büyüdü

2019 yılındaki artış 28 AB ülkesi genelinde 2010 yılından bu yana şimdiye kadar yaşanan en büyük yıllık artış olarak kayda geçti

Güneş panelleri pazarı 2019 yılında Avrupa Birliği (AB) pazarında yüzde 100'ün üzerinde büyüme kaydetti. AB'nin 2018'de güneşten elde ettiği toplam 8,2 gigavat enerjiye (GW) geçtiğimiz yıl içerisinde 16,7 GW daha enerji eklenmiş oldu.

Yüzde 104'lük bu artış AB'nin enerjide dışa bağımlılığını azaltırken yenilenebilir enerji ve iklim krizi mücadele hedeflerine de biraz daha yaklaşmasını sağladı. SolarPower şirketinin Avrupa pazarına ilişkin yaptığı değerlendirme raporunda yer alan verilere göre 2019 yılındaki artış 28 AB ülkesi genelinde 2010 yılından bu yana şimdiye kadar yaşanan en büyük yıllık artış olarak kayda geçti.

SolarPower Avrupa CEO'su Walburga Hemetsberger AB'nin güneş enerjisi pazarında talep patlaması yaşandığını ifade ederek şunları söyledi:

"Güneş enerjisi konusunda yeni bir döneme girdik. Güneş panelleri diğer tüm yenilenebilir enerji teknolojiler arasında en çok rağbet göreni. Bu alanda Avrupa'nın doğru yolda olduğunu düşünüyoruz. İklim konusunda gösterilen siyasi liderlik, politikalar, teknik düzenlemeler ve ekonomik yatırımlar ile güneş enerjisi Avrupa Yeşil Anlaşması'nı gerçeğe dönüştürebilir.

Güneş enerjisinin avantajları

SolarPower raporuna göre Avrupa'daki güneş panelleri talebindeki artışı açıklayacak birkaç nokta var. Bunlardan ilki diğer enerji üreten araçlara kıyasla verimliliğin artması. Bir diğeri ise maliyetlerdeki düşüş ve piyasadaki rekabetin yarattığı tüketici avantajları. Son olarak da birçok devletin güneş enerjisi panelleri için yarattığı girişimci ve kullanıcı için vergi avantajları. Kimi kullanıcıların tükettiği enerjiden fazlasını oluşturabilmesi ve kolayca devlete satabilmesi de bir başka önemli avantaj ve tercih sebebi olarak kabul ediliyor.

En çok büyüyen pazar İspanya

Tüm AB içerisinde İspanya en büyük güneş enerjisi pazarı olurken bu ülke 2019'da tek başına AB'nin güneş enerjisi üretimine 4,7 GW kattı. İspanya'yı Almanya (4 GW), Hollanda (2,5 GW), Fransa (1,1 GW) ve Polonya (784 MW) ile takip etti.

euronews

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.