AB: Anlaşma iptal edilirse Avrupa'nın güvenliği riske düşer

AB: Anlaşma iptal edilirse Avrupa'nın güvenliği riske düşer

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Mogherini

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Brüksel'deki AB savunma bakanları toplantısından önce basın mensuplarına açıklama yaptı. Mogherini, INF konusunu bugün NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüşeceğini belirtti.

ABD'nin anlaşmadan çekileceği açıklamasından dolayı son derece endişeli olduğunu belirten Mogherini, "Biz hep anlaşmaların önemli olduğuna ve tam olarak uygulanması gerektiğine inandık. Eğer anlaşmanın uygulanmasında sorunlar varsa çekilmekten ziyade uygulanmasına yönelik kusurların giderilmesi gerekir. Biz hala (INF'in) daha güçlü biçimde uygulanabileceğine inanıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

“Avrupa’nın dış güçlerin savaş alanı olmasını istemiyoruz”

Mogherini, "Anlaşma iptal edilirse Avrupa'nın güvenliği riske düşer. Avrupa'nın geçmişte olduğu gibi dış güçlerin savaş alanı olmasını istemiyoruz. Bu nedenle INF anlaşması korunmalı ve uygulanmalı." diye konuştu.

“Çok tehlikeli bir adım”

ABD Başkanı Donald Trump, geçen ay Soğuk Savaş döneminde Sovyetler Birliği ile imzalanan ve nükleer savaş tehdidini azaltmaya dönük atılmış önemli adımlardan biri olarak gösterilen Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan çekileceğini açıklamıştı. Rusya ise bu kararı "çok tehlikeli bir adım" olarak nitelendirmişti.

Söz konusu anlaşma, eski ABD Başkanı Ronald Reagan ve Sovyetler Birliği lideri Mihail Gorbaçov arasında 1987 yılında imzalanmıştı.

Anlaşmaya göre, menzili 500 ila 5 bin 500 kilometre olan karadan havaya orta menzilli füzelerin yasaklanması öngörülüyor.

Denizden ateşlenen füzeler ise bu anlaşma kapsamında bulunmuyor. AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.