800 yıldır her Cuma kuşlar için sadaka toplanıyor

800 yıldır her Cuma kuşlar için sadaka toplanıyor

Sivas'ta 8 asır önce Sivas Ulu Caminin inşasıyla kurulan vakfiye üzerinden toplanan sadakalarla kuşlar yemleniyor

Sivas Ulu Cami, Anadolu Selçuklu Sultanı Kutbettin Melikşah döneminde 1196 yılında Kızılarslan bin İbrahim tarafından Kul Ahi'ye inşa ettirildi. Ulu Cami hizmete açılmasıyla birlikte birçok vakfiyede kuruldu. Bunlardan en ilginci de Kuş Vakfiyesi oldu. Diğer vakfiyeler hizmetlerine son verilirken Kuş Vakfiyesinin hizmeti 8 asırdır hiç sekteye uğramadı.

Evliya Çelebi'nin seyahatnamesinde de konu edilen Kuş Vakfiyesinin uzun süreli faaliyeti açısından dünyada başka bir benzerinin bulunmadığı düşünülüyor. Bu vakfiyede 8 asırdır her Cuma namazından sonra toplanan sadakalarla yem alınarak kuşlara serpiliyor.

EVLİYE ÇELEBİ'NİN DE DİKKATİNİ ÇEKTİ

10 yıldır Ulu Cami imam hatibi olarak görev yapan Ergün Ceyhan, Evliya Çelebi gibi seyyahların Kuş Vakfiyesini kaleme aldıklarını belirterek, "Camimiz yaklaşık 800 yıllık geçmişe sahiptir. Caminin yapımından itibaren Selçuklu sultanları camiye bir takım vakfiyeler kurmuştur. Bunlardan bir tanesi de caminin gelirlerinden, kuşlara ve diğer hayvanlara sadaka-i cariye olan, hayvanlara ikramda bulunmak amacıyla kuşları yemlemek için vakfiyeden gelir ayırmışlardır. Ulucami'nin geçmiş kayıtlarına baktığınız zaman görürsünüz ki Evliya Çelebi gibi bir takım seyyahlar da bu olaylara şahit olmuş ve Ulucami'nin böyle bir vakfiyesinin olduğunu ve bu vakfiye aracılığıyla kuşlara yem verilmesi gerektiğini, bu sadaka-i cariyeden gelen gelirin kuşlara da ayrılması gerektiğinden bahsetmişlerdir" dedi.

CAMİNİN ETRAFI HEP KUŞLARLA DOLU

Ceyhan, vakıf geleneğinin yaklaşık 800 yıldır devam ettiğini belirterek, "Günümüzde de hala bu Ulucami vakfımız tarafından, cami cemaatimiz tarafından, esnaf tarafından yaşatılmaktadır. Kuş vakfı 800 yıldır devam etmektedir. Cami cemaati ve esnaflarımızla birlikte buğday ve kuşyemleri alarak kuşlara veriyoruz. Sivas Belediyesi cami önüne suluklar da yaptı. Kuşlar orada hem yemlerini yiyorlar hem de sularını içiyorlar. Vakıf hizmetlerini gönüllü olarak cemaatlerimizden yapanlar var. Kuşların yavruları öğreniyor, o yavrularına öğretiyor derken o kuşlar bu güne kadar gitmedi. Sivas Ulu Cami'nin etrafı özellikle gündüz vakitleri hep kuşlarla dolu. Bu vakıf inşallah böyle hizmet vermeye devam edecek" diye konuştu.

iha

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.