8 Ay içinde Burundi'deki olaylarda 240 kişi öldü

8 Ay içinde Burundi'deki olaylarda 240 kişi öldü

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Raad el-Hüseyin, Burundi'nin giderek artan insan hakları kriziyle karşı karşıya bulunduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Raad el-Hüseyin, Burundi'nin giderek artan insan hakları kriziyle karşı karşıya bulunduğunu belirterek nisan ayında başlayan gösterilerden bu yana en az 240 kişinin öldüğünü bildirdi.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nden (OHCHR) yapılan yazılı açıklamada el-Hüseyin, halen devam eden şiddeti durdurmak ve bölgesel bir savaşın önüne geçebilmek amacıyla mal varlıklarının dondurulması, seyahat kısıtlaması ve diğer önlemler de dahil olmak üzere mümkün olan tüm seçeneklerin hayata geçirilmesi için BM Güvenlik Konseyi'ne çağrıda bulundu.

Başta Bujumbura olmak üzere Burundi'de son aylarda hukuk dışı infazların arttığına dikkati çeken el-Hüseyin, "Nisan ayında başlayan gösterilerden bu yana en az 240 kişi öldürüldü" ifadesini kullandı.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri el-Hüseyin, yalnızca geçen ay muhalefet ve gazetecilerle birlikte insan hakları savunucuları ve ailelerini hedef alan yüzlerce gözaltı ve keyfi tutuklama olayı gerçekleştiğini belirtti.

El-Hüseyin açıklamada, yasa dışı silah bulunduranlara yönelik operasyonların önemine işaret ederek, Bujumbura'da istihbarat birimleri (SNR) tarafından yönetilen bir bölgede çok sayıda işkence ve polis tarafından yapıldığı ileri sürülen tecavüz iddiaları bulunduğunu aktardı.

Zeid Raad el-Hüseyin ayrıca ülkede 12 yıl süren katliam ve çatışmalara son veren Aruşa Anlaşmasına uygun olarak Burundi'de acil diyalog çağrısı yaptı.

Burundi'de 10 yıldır iktidarda bulunan Nkurunziza, hükümet ile silahlı gruplar arasında 28 Ağustos 2000'de imzalanan Aruşa Anlaşması'ndaki devlet başkanının yalnızca iki kez seçilebileceğine ilişkin maddeye rağmen, nisan ayında 3. kez adaylığını açıklamıştı.

Anayasa Mahkemesi de "2005'te atamayla göreve gelen Nkurunziza'nın devlet başkanı seçimi için 3. kez aday olmasının önünde yasal bir engel bulunmadığı" yönünde görüş bildirmişti.

Nkurunziza'nın resmen adaylığını duyurduğu nisan ayı sonunda muhalefet ve sivil toplum kuruluşları protesto için sokaklara dökülmüş, çok sayıda kişi hayatını kaybetmişti.

Ülkede 21 Temmuz'da düzenlenen devlet başkanı seçiminde oyların yüzde 69,41'ini alarak 3. kez iktidara gelen Nkurunziza, 20 Ağustos'ta yemin etmişti.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.