7 şiddetinde bir deprem beklemiyoruz

7 şiddetinde bir deprem beklemiyoruz

17 Eylül'de Avrupa'da, Türkiye'de, İran'da 4,0'ın üzerinde depremler olmazsa 7,0'ın üzerinde depremlerin olacağı tahmininde bulunduklarını belirten Sütçü, "Şimdilik 7 büyüklüğünde bir deprem beklemiyoruz." dedi.

Deprem ülkesi olarak bilinen Türkiye'de Eylül ayı içerisinde Silivri merkezli olarak art arda depremler olmaya devam ediyor. Uzmanlara göre 7,0 üzerinde bir deprem beklentisinin olmadığı söylense de 2019 yılının deprem yılı olacağı ve önümüzdeki zamanlarda yeni depremlerin beklendiği belirtildi.

İstanbul'da yaşanan depremler ve ardından olabileceklerle ilgili İLKHA'ya değerlendirmelerde bulunan Sarıyer Kent Konseyi Doğal Afetler Grubu Başkanı Deprem Uzmanı Kadir Sütçü, "Karınca kolonileri üzerinde şimdiye kadar 29 bin gözlem ve deney yaptık. 9 Eylül'den itibaren kolonilerden birisi öldü. 9 Eylül'den sonra 17 Eylül'de Avrupa'da, Türkiye'de, İran'da 4,0'ın üzerinde depremler olmazsa 7,0'ın üzerinde depremlerin olacağı tahmininde bulunduk." diye konuştu.

"Depremleri Ağustos ayında bekliyorduk"

"Adriyatik denizinde 5,6, Akdeniz'de 5,2, İran'da ve Marmara Denizi'nde olan depremler büyük depremi küçültmüş oldu." diyen Sütçü, "Şuanda deprem devam ediyor. 5,7 büyüklüğünde zayiat olmaz ama eğer Avcılar ve Büyükçekmece gibi yerlerde hasarlı binalar varsa 24 saat boyunca girilmemesini öneriyoruz. 2018 yılı deprem bakımından en az depremin olduğu senedir. Sıcaklık bakımından da en yüksek sıcaklığın olduğu yıl olarak tarihe geçti. 23 Eylül'de 2 haber ajansına verdiğim bilgilerde Türkiye'nin 2019 yılında afet yılını yaşayacağını söyledim. Şu anda afeti yaşıyoruz. İstanbul ya da Erzincan'ın sallanabileceği tahmininde bulunmuştum. Bu depremleri Ağustos ayında bekliyorduk ancak bir aylık gecikmeyle geldi." şeklinde konuştu.

"Silivri açıklarında artçı depremler devam ediyor"

Depremden önce güneş tutulmasının yaşandığını ve bu durumun depremi tetikleyebileceği tahmininde bulunduklarını ifade eden Sütçü, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

Güneş tutulması ile beraber bu depremi tetikleyeceğini varsaymıştık. Ancak 17 Eylül'de Avrupa'da, Türkiye'de, İran'da olan yüksek hava basıncı büyük bir depremi meydana getireceğini varsayarak 52'inci tahminimizi yazdık. Bu tahminimizde Avrupa'da, Türkiye'de ve İran'da 4,0'ın üzerinde deprem olmazsa 7,0'ın üzerinde depremlerin olacağını yazdık. Adriyatik denizinde, İtalya'da, Akdeniz'de ve Marmara'da 4,0'ın üzerinde depremler olduğunda 7,0'lık depremleri pas geçti. Şu anda hiç beklemediğimiz yerlerde, Silivri açıklarında artçı depremler devam ediyor.
Sütçü, "Marmara denizinde 3 yerde kümeleşme meydana geldi. Daha önce bu depremin olduğu yerde 2003 yılından bu yana iki deprem meydana gelmişti. Yalova açıklarında 4,0'ın üzerinde 9 deprem, Tekirdağ açıklarında da 9 deprem meydana gelmişti. Böylece hiç beklenmeyen bir yerde deprem meydana gelmiş oldu." dedi.

"Uydu görüntülerinde 2 günlük sürede 7'lik bir deprem işareti görülmüyor"

Deprem tahminlerini karınca laboratuvarında 4 saatlik zaman dilimlerinde gözlemledikleri hareketler ve uydu görüntülerine dayanarak yaptıklarını belirten Sütçü, son olarak şu ifadeleri kullandı:

"Uydu görüntülerinde 2 günlük sürede 7'lik bir deprem işareti görülmüyor. 2 gün sonrasında tekrar yüksek hava basıncı meydana gelecek. Ardından yapacağımız gözlemlerle bir tahminde bulunabiliriz."

İLKHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.