66’sından sonra üniversite yolu gözüktü

66’sından sonra üniversite yolu gözüktü

Zonguldak’ın Çatalağzı beldesinde yaşayan 66 yaşındaki Fatma Özyurt’un gençlere örnek olacak bir okuma azmi var.

Abdullah Karabacak'ın haberi:

İlkokulu bitirdikten sonra ailesinin ekonomik durumu nedeniyle eğitimine ara vermek zorunda kalan Özyurt, bu özlemini 50 yaşından sonra gerçekleştirmeye başladı.  7 çocuk, 3 torun sahibi, açık öğretim lisesinde eğitim alıyor. Bir taraftan ev işlerini yapan, bir taraftan sebze meyve yetiştiren Özyurt, okuma-yazmaktan da geri durmuyor. Onun en büyük hedefi ise üniversite mezunu olmak. Fatma teyze okuma sevgisini, “Bazen 66 yaşında hasta bir insanım, benden hiçbir şey olmaz diyorum; ama yine de okumaktan yazmaktan kendimi alamıyorum.” sözleriyle özetliyor.

Özyurt, ilkokuldan sonra eğitimine devam edemeyince, eline geçirdiği kâğıt parçalarına bir şeyler yazarak okuma-yazma aşkını gizli gizli devam ettirmiş. O notlarda radyolarda dinlediği siyasi tartışmalar, çevresinde gelişen hadiseler ve 1960 darbesinden sonra idam edilen merhum Başbakan Adnan Menderes’in başından geçenler var. Özyurt 50 yaşına geldiğinde çocuklarının “Anne yazdıkların kayboluyor, sana defter alalım ona yaz” teklifi üzerine düzenli olarak günlük tutmaya başlamış. Bu durum küllenen öğrencilik aşkını yeniden alevlendirmiş. Daha sonra liseye kaydolan Özyurt, şu anda ikinci sınıf öğrencisi. Lise eğitimi dışında dikiş-nakış ve Kur’an kursuna da giden Fatma teyze, arkadaşları, gençler ve yaşlılar kendisine bir şey sordukları zaman mutlu olduğunu dile getiriyor. Özyurt, “Genelde bildiğim şeyleri cevaplıyorum, bilmediğim bir şey sorarlarsa araştırıyorum. Özellikle sağlık, teknik bilgiler ve Kur’an-ı Kerim konularını araştırmayı çok seviyorum. Ayrıca ben ehliyet alınca bayan komşularım da ehliyet kursuna yazıldılar.” diye konuşuyor. 

HAFIZ OLAN EŞİ, KUR’AN HOCASI OLDU

Bu arada hafız olan eşi Salih Özyurt, Fatma teyzenin aynı zamanda Kur’an hocası olmuş. Eşinin kitaba olan düşkünlüğünden mutlu olan Özyurt, “Ben pek kitap okuyamıyorum. Hafız olduğum için ayda bir iki defa devamlı hatim yaparım. Eşim çok kitap okur. Evdeki kitapları en az üç defa okumuştur. Yolda gazete yaprağı görse onu alır mutlaka okur. Takvim yapraklarını okumadan atmaz.” diyor. Fatma Özyurt’un torunu ise “Anneannemin eğitim görmesi beni mutlu ediyor. Ancak benden önce üniversiteye gidecek olması biraz üzüyor.” şeklinde espri yapıyor.

Zaman