6 ayda 500 sivil yaşamını yitirdi

6 ayda 500 sivil yaşamını yitirdi

Raporda, Suriye rejiminin bu yılın ilk 6 ayında Doğu Guta'da özellikle sivil nüfusun yoğun olduğu bölgelere 60'dan fazla hava saldırısında bulunduğu bildirildi.

Uluslararası Af Örgütü, Suriye rejiminin, başkent Şam'ın Doğu Guta bölgesindeki sivil halka yönelik düzenlediği ağır hava bombardımanlarıyla savaş suçu işlediğini bildirdi.

 Örgüt tarafından yayınlanan "Abluka altında ölmeye terk edilmiş" başlıklı raporda, Suriye'nin başkenti Şam'ın Doğu Guta bölgesinde yaşayan 160 binden fazla kişinin "kahredici bir hayatta kalma mücadelesi verdiği" vurgulandı. Raporda, rejimin bu yılın ilk 6 ayında Doğu Guta'ya 60'dan fazla hava saldırısında bulunduğu ve bu saldırılarda 500 sivilin hayatını kaybettiği belirtildi.

Hava saldırılarının, abluka altındaki Doğu Guta'da sivillerin verdiği yaşam mücadelesi ile bölgedeki insanlık krizini daha kötü hale getirdiğine işaret edilen raporda, rejimin bölgedeki sivillere yönelik sistematik saldırı düzenlediğini kanıtlayan yeni delillerin elde edildiği kaydedildi.
 
Örgütün raporunda, Suriye hükümetine ait güçlerin, Doğu Guta'da özellikle sivil nüfusun yoğun olduğu bölgelere saldırı düzenlediğine vurgu yapılarak, hedef alınan yerler arasında kalabalık bir pazar yeri, yakınında öğrencilerin bulunduğu bir okul ve Cuma namazının yeni bittiği bir cami yer aldığı aktarıldı.
 
Günlük düzenlenen hava saldırılarının yanı sıra bölgedeki sivillerin yaşam koşullarının da kötüleşmeye devam ettiğinin altı çizilen raporda gıda, temiz su, tıbbi bakım ve elektrik ile yakıt gibi temel ihtiyaçlara ulaşımın kısıtlı olduğu ifade edildi.
 
Hükümet güçleri ya da silahlı grupların idaresindeki kontrol noktaları sebebiyle de sivillerin Doğu Guta'ya giriş çıkışının sınırlı olduğu, Suriye Amerikan Sağlık Birliğinin raporuna göre 21 Ekim 2012 ile 31 Ocak 2015 tarihleri arasında tıbbi bakıma yetersiz erişim ve açlık sebebiyle Doğu Guta'da 200'den fazla kişinin hayatını kaybettiğinin belirtildiği kaydedildi.
 
Af Örgütünün Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktör Vekili Said Boumedouha, rapora ilişkin yaptığı açıklamada, Doğu Guta'daki sivillerin hayatlarının 3 yıldır katliamlar ve trajedilerle harap edildiğini ifade ederek, şu değerlendirmede bulundu:
 
"Zaman ve yer bakımından bakıldığında, Suriye hükümetine ait güçlerin düzenlediği bu saldırıların, kasten daha fazla zarar vermek ya da sivil kayıpların sayısını çoğaltmak için yapılmış, dehşet verici girişimler olduğu açıkça ortada. Hükümet güçlerinin düzenlediği, kanunsuz hava saldırılarından hiçbir kaçışın olmadığı, etraflarının tüm tarafların savaştığı bir alanla çevrili olduğu bir yerde sıkışıp kaldılar. Çektikleri ıstıraplar, gıda, temiz su ve diğer temel ihtiyaç stoklarının tükenmesine karıştı. Suriye'de işlendiğine şahitlik ettiğimiz, uluslararası hukuk kapsamındaki suçları işleyenlerin artık daha fazla adaletten kaçmasına izin verilmemeli. BM Güvenlik Konseyinin Suriye'deki durumu Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcılığına sevk etmesine Rusya engel oluşturduğu sürece adalet, uzak bir manzara olarak kalacak."
 
Af Örgütü, Doğu Guta'daki İslam Ordusu'na bağlı birliklerce bölgede gerçekleşen ihlallere de değinerek, muhalif grubu eleştirdi.
 
Doğu Guta'da yaşayan halkın İslam Ordusu'na ilişkin görüşlerine de yer verile raporda, şunlar belirtildi:
 
"Doğu Guta'daki halk, kendileri yemek alabilmek için çok yüksek fiyatlar ödemeye zorlanırken, İslam Ordusu'ndaki savaşçıların ve savaşçıların ailelerinin gıda bolluğu yaşadığını bildirdi. İslam Ordusu, adam kaçırma, keyfi gözaltılar ve rastgele düzenledikleri bombardıman gibi çeşitli kötü eylemlerin suçlusu. İslam Ordusu'nun, sivil nüfusun bulunduğu bölgelerdeki havan topu ve Grad füzelerini dikkatsiz kullanımı, grubun savaş suçları işlediği anlamına geliyor."
 
Suriyeli rejim güçleri, Doğu Guta bölgesinde muhaliflerin kontrolündeki ilçe ve beldelere sık sık vakum bombası, havan topu ve füzelerle saldırılar düzenliyor. Bölgenin ablukada olması nedeniyle halk temel gıda malzemelerine ulaşamıyor. Elektrik ve suyun verilmediği bölgede halk, içme suyu ihtiyacını kuyulardan sağlamaya çalışıyor.
 
(AA)

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.