53 çocuk asker Myanmar ordusundan ayrıldı

53 çocuk asker Myanmar ordusundan ayrıldı

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Myanmar ordusundan 53 çocuk askerin daha ayrıldığını bildirdi.

Birleşmiş Milletler (BM) Myanmar Koordinatörü Renata Lok-Dessallien, Myanmar ve BM'nin, 2012'de imzaladığı "çocukların askere alınmasını yasaklayan" anlaşma uyarınca son olarak 53 çocuk askerin ordudan çıkarıldığını açıkladı.

Lok-Dessallien, bugünkü gelişmenin, Myanmar hükümetiyle Tatmadaw olarak bilinen Myanmar ordusunun, çocukların orduda kullanılması ve askere alınması uygulamasına son vermek amacıyla sürdürdükleri çabaların sonucu olduğunu söyledi.

"Irrawaddy" haber sitesine göre, Lok-Dessallien "Çocukların ve gençlerin ailelerine ve evlerine döndüklerini görmek sevindirici" ifadesini kullandı.

Anlaşmanın imzalandığı 2012'den bu yana toplam 699 çocuk askerin ordudan çıkarıldığı belirtildi.

Myanmar'da Kasım ayında yapılan seçimlerin galibi olan Ulusal Demokrasi Birliği Partisi Sözcüsü U Win Htein, orduda hala belirsiz sayıda çocuk askerin bulunmasından duyduğu endişeyi dile getirerek, her şeyden önce bu çocukların askere alınmamış olması gerektiğinin altını çizdi.

Myanmar'da faaliyet gösteren ayrılıkçı gruplarla mücadele eden ordunun uzun yıllardır çocukları askere aldığı biliniyor. Myanmar'da 50 yıl süren cunta yönetimin ardından 2011 yılında yarı sivil ve reform yanlısı hükümetin başa geçmesiyle aralıklarla ordu çocuk askerleri evlerine göndermeye başlamıştı.

Ülkede yüzlerce siyasi mahkumun serbest bırakılması, etnik gruplarla ateşkes imzalanması, basın özgürlüğünün genişletilmesi ve denetim yasalarının hafifletilmesi gibi siyasi reformlar da yapılmıştı.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.