50 liralık ete üçüncü darbe

50 liralık ete üçüncü darbe

Et ve Süt Kurumu Merkez Bankası'nın döviz rezervi gibi et rezervi bulunduracak. Böylece "ürün yok" spekülasyonlar önlenecek ve bu bahaneyle fiyatların şişirilmesinin önüne geçilecek

50 liralık ete üçüncü darbe Ramazan Bayramı'ndan bu yana türlü bahanelerle şişirilip 50 liralara kadar çıkartılan et fiyatlarına üçüncü darbe geliyor. Et ve Süt Kurumu (ESK) ilk olarak karkas etin ithalatının önünü açarak fiyatlara müdahale etmişti. Ardından kurum yüzde 20 olan indirim oranının yüzde 27'ye çekerek piyasaya ucuz et vermeye başladı. Bu gelişmelerle birlikte Başbakan Ahmet Davutoğlu da devreye girerek et fiyatlarıyla ilgili talimatlar vermişti. Davutoğlu'nun talimatlarının detayları belli olmaya başladı. Hükümet, et fiyatları ile mücadele etmek amacıyla tıpkı Merkez Bankası'nın "döviz rezervleri" gibi et rezervinin de yapılacağı uygulamayı hayata geçirecek. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in verdiği bilgilere göre kurum, et fiyatları yükseldiğinde piyasaya et sürerek veya tam tersi durumda piyasada et çekerek fiyatları dengeleyecek. TAKVİM'e özel açıklamalarda bulunan Bakan Eker, ette maliyetlerin epey üzerinde bir artış olduğunu vurguladı. ESK'nın en son geçtiğimiz hafta 3 bin 750 ton et alımı yapmak için ihaleye çıktığını hatırlatan Bakan Eker, "ESK stoklarında belirli bir miktar et bulunduracak. Bu stoklarla et fiyatları arttığında piyasaya et sürecek. Azaldığında ise piyasadan et çekebilecek. 

PİYASAYA GÖZ ALTI... 

Öte yandan Türkiye'deki enflasyona tesir eden, tüketici açısından sıkıntı yaratan tüm ürünler izlenecek. Özellikle tarım ve gıda ile ilgili ürünlerin fiyatı genel enflasyonun üzerinde ise hükümet buna karşı tedbir alacak. 

'ASIL ÜRETİM DESTEKLENSİN'

Et fiyatları sektörde de tartışılıyor. EŞahin Sucukları CEO'su Salih Fazlıoğlu, Türkiye'deki temel sorunun "et politikası" olduğunu vurguladı. Yükselerek küresel fiyatların çok üzerine çıkan et fiyatlarının çok yönlü "tahrip gücü" olduğunun altını çizen Fazlıoğlu, "Bugün et İthalatını değil, et ihracatını konuşmamız gerekiyordu; oysa, et fiyatına odaklanan politikalarımız maalesef bizi ihracatı gündeme almamızı dahi engeller duruma getirdi. Et ithalatıyla, spekülatörlerin cezalandırıldığı söyleniyor ama sonuçta üretici çiftçimiz zarar görüyor. Bizim, orta ve uzun vadede üreticiyi ve sektörü ithalata değil, üretim ve ihracata yönlendirmemiz gerekiyor"

Takvim

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.