5 Filistinli tutuklu açlık grevine başladı

5 Filistinli tutuklu açlık grevine başladı

İsrail hapishanelerindeki Filistinli 5 tutuklunun "idari tutuklama" uygulamasını protesto için açlık grevine başladığı bildirildi.

İsrail'de yayımlanan Yediot Ahronoth gazetesinin İsrail Cezaevleri İdaresi (IPS)  kaynaklarına dayandırdığı habere göre, İsrail'in güneyindeki En-Nakab (Negev) cezaevindeki Filistinli 5 idari tutuklu, "idari tutuklama" uygulamasını protesto etmek için açlık grevine başladı.

IPS'ye göre İsrail Cezaevleri İdaresi, 48 saat geçene kadar açlık grevini tanımıyor. Daha sonra ise esirleri hücreye almak, televizyon ve radyo gibi elektrikli bütün cihazlardan mahrum bırakmak gibi çeşitli uygulamalara başvuruyor.

Filistin'deki Ahrar Esirleri Araştırma Merkezi Müdürü Fuad el-Hafaş AA muhabirine yaptığı açıklamada, Filistinli 5 idari tutuklunun açlık grevine başladığını doğruladı. Hafaş, "Tutukluların isimleri elimizde mevcut ancak şu durumda açıklamamyı uygun görüyoruz" ifadelerini kullandı. 

Söz konusu uygulamada, İsrail istihbaratının, gizli güvenlik bilgilerine dayanarak, Filistinliler 1 ila 6 ay arasında alıkonabiliyor. Tutuklunun "İsrail güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde ise askeri hakim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.

İsrail parlamentosu Knesset, 30 Temmuz'da Filistinli tutuklu ve mahkumların "zorla beslenmesine" imkan tanıyacak yasa tasarısını onaylamıştı. 

Filistinli tutuklular, uygulamayı protesto için sık sık İsrail hapishanelerinde "açlık grevi" yapıyor.

İsrail hapishanelerinde, aralarında 2 milletvekilinin de bulunduğu 370 "idari tutuklu" Filistinli bulunuyor. Filistin Esirler Bakanlığı verilerine göre, İsrail hapishanelerinde 7 binden fazla Filistinli tutuklu bulunuyor.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.