5 bin yıllık antik kentte bulunan ilaç fırını müzede sergileniyor

5 bin yıllık antik kentte bulunan ilaç fırını müzede sergileniyor

Tekirdağ'da 5 bin yıllık Heraion Teikhos Antik Kenti’nde yapılan kazı çalışmalarında kadın işçiler tarafından dünyada tek olduğu tahmin edilen ilaç fırını bulundu. Hiç bozulmadan gün yüzüne çıkarılan tarihi fırın, müzede sergilenmeye başladı.

Tekirdağ’da bulunan ve Trakların Anadolu’ya gelişinden itibaren uzun süre Trak yerleşimi olan 5 bin yıllık Heraion Teikhos Antik Kenti’nde yapılan kazı çalışmalarında kadın işçiler tarafından dünyada tek olduğu tahmin edilen ilaç fırını, hiç bozulmadan gün yüzüne çıkarıldı.

Karaevli Mahallesi’nde ekibi ile birlikte kazı yapan Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Neşe Atik, yapılan kazılarda Antik Heraion Teikhos ören yerinde, bulunan ve kadın işçilerin titiz çalışması sonucu içindeki malzemelerle ortaya çıkarılan ilaç fırının Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesinde sergilendiğini söyledi.

Prof. Dr. Neşe Atik, ilaç fırınının kadın işçiler tarafından olduğu gibi hiç bozulmadan gün yüzüne çıkarıldıktan sonra müzeye götürüldüğünü ifade ederek, “Bu fırının içerisinde Latince ismi Murex Brandaris olan dikenli deniz salyangozunun eritildiğini tespit ettik. Toz haline getirilen Murex Brandaris’in bal ve domuz yağı ile karıştırılarak yanık merhemi, toz halinde diş temizliğinde, kızartılan eti kellik tedavisinde, sirkeye basılan eti şişmiş karaciğer ve diğer şişliklerin alınmasında kullanılıyor. Kadın işçiler ilaç fırınını hiç bozmadan kırmadan ortaya çıkarttılar. Bu şimdi müzede belki de dünyada tek içinde ilacı ile bulunan fırın. Biz bunu hassas elli işçilerimizi borçluyuz” dedi. 

IHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.