5 bin pet şişeden 'Dünya' yaptılar

5 bin pet şişeden 'Dünya' yaptılar

Karaman'da ilkokul birinci sınıf öğrencileri, çevre kirliliğine dikkati çekmek için yaklaşık 5 bin atık pet şişeden 'Dünya' yaptı.

Karaman'da ilkokul öğrencileri çevre kirliliğine dikkati çekmek için hazırladıkları, "Dünya'yı geri dönüşüm kurtaracak" projesi kapsamında yaklaşık 5 bin atık pet şişe kullanarak Dünya maketi yaptı.

Yavuz Sultan Selim İlkokulu birinci sınıf öğretmenleri Emine Keser ve Zeynep Oğuzcan, öğrencilere küçük yaşta çevre bilinci ve geri dönüşümün önemini anlatmak için bir proje hazırladı. Proje ile atık malzemelerden bir dünya tasarlamayı düşünen öğrenciler, 4 ay boyunca çevreden topladıkları pet şişeleri okula getirdi. Çocuklar bu atık malzemeleri, hazırladıkları modelin üzerine yapıştırarak bir Dünya haritası ortaya çıkardı.

"Bir pet şişe doğada 400 yıl kalabiliyor"

Öğretmen Zeynep Oğuzcan,  yeryüzünde birçok canlının yaşadığını ve bu canlıların az veya çok tamamının bir atığı olduğunu söyledi.

Bazı atıkların doğada kolayca yok olabildiği gibi, bazılarının da yıllarca yok olmadan kaldığını ifade eden Oğuzcan, "İnsanların ürettiği atıklar maalesef doğaya, Dünya'mıza telafisi mümkün olmayan zararlar veriyor. Bir pet şişe doğada 400 yıl kalabiliyor. Bu atıklar geri dönüşüm olabilecekken dünyamıza zarar vermeye devam ediyor." diye konuştu.

"5-6 yaşında kazanılan alışkanlık ömür boyu devam eder"

Doğayı, çevreyi korumanın et etkin yolunun eğitimden geçtiğini vurgulayan Oğuzcan, şöyle devam etti:

"Çocuklarımıza küçük yaştan itibaren vereceğimiz eğitim, kazandıracağımız bilinç çok önemli. 5-6 yaşındaki bir çocuğun kazanacağı alışkanlık ömür boyu devam eder. Bu alışkanlığı öğrencilerimize kazandırmak için öğretmen arkadaşlarımızla çocuklarımızda nasıl bir farkındalık oluşturabiliriz diye düşündük. Bir proje yapmayı planladık. Ortaya 'Dünya'yı geri dönüşüm kurtaracak' projesi çıktı. Bu kapsamda bir Dünya modeli tasarladık. Çocuklardan etraflarında buldukları pet şişeleri toplamalarını istedik. Öğrencilerimizin çok ilgisini çekti. Evlerinde, gittikleri yerlerde buldukları pet şişeleri okula getirdiler. 4 ay boyunca öğrencilerle birlikte bu atık pet şişeleri, hazırladığımız Dünya modeli üzerine yapıştırdık. Kıtalar belli olacak şekilde boyadık. Yaklaşık 5 bin pet şişe kullandık. Ortaya bir sanat eseri çıktı."

"İnşallah bu alışkanlıkları yaşamları boyunca devam eder"

Oğuzcan, çocukların bu çalışmada hem eğlenip hem de öğrendiklerini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Çevreyi temizledikleri için mutlu oldular. Malzemeleri modelimizin üzerine yapıştırırken, atık malzemelerle neler yapılabileceğini gördüler. Aynı zamanda bu faaliyette onlara vermek istediğimiz mesajları verdik. Ailelerden çok güzel dönüşler oldu. Öğrencilerimizin her gittikleri yerde pet şişe topladıklarını, geri dönüşüm olabilecek malzemeleri geri dönüşüm kutularına attıklarını, hatta kendilerini de bu konuda uyardıklarını söylediler. İnşallah bu alışkanlıkları yaşamları boyunca devam eder."

TRT Haber

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.