4+4 ve 3+3 teklifine hayır

4+4 ve 3+3 teklifine hayır

Hükümet 2016 için 4+4, 2017 için ise 3+3 zam teklifinde bulundu. Bu oranları beğenmeyen yetkili sendika Memur-Sen masadan kalktı.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, artırılmasını istedikleri teklife refah payı ile taban aylık zammının da eklenmesini istediklerini söyledi.

Kamu görevlilerinin toplu sözleşme görüşmelerinde hükümetin merakla beklenen zam teklifi dün yapıldı. Toplu sözleşme görüşmelerinin 3. toplantısında konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Kamu İşveren Heyeti'nin kamu çalışanları için 2016'nın her iki yarısında 4+4, 2017'nin her iki yarısında ise 3+3 oranında artış teklif ettiğini açıkladı. Bakan Çelik, 2014-2015 yıllarını kapsayan 2. dönem toplu sözleşme görüşmelerinde, toplantıların geneliyle ilgili 17, 11 hizmet koluyla ilgili de 85 kazanımın gelecek toplu sözleşme döneminde de devam ettirilmesini teklif ettiklerini söyledi. Çelik, 15 Ocak 2005'ten sonra göreve başlayan kamu çalışanlarına bir derece verilmesinin de teklifleri arasında bulunduğunu belirtti.

7 GÜNLÜK SÜRE VAR

Bakan Çelik, “2016'nın her iki yarısında 4+4, 2017'nin her iki yarısında ise 3+3 oranında artış yapılmasını ve bu artışların enflasyonun altında kalması halinde ise bir sonraki dönemin başında bu enflasyon farklarının ödenmesini teklif ediyoruz” dedi. Gelecek hafta içerisinde uzlaşmanın sağlanacağını ümit ettiğini ifade eden Çelik, taraflar arasında anlaşmanın sağlanamaması halinde Kamu Görevlileri Hakem Kurulu ile ilgili sürecin başlayacağına dikkat çekti.

SALONU TERKETTİLER

Bakan Çelik'in açıkladığı zam önerisine tepki gösteren Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın, önerilen zam oranını kabul edilebilir bulmadıklarını ifade ederek, “Kamu İşveren Heyetinin teklifini tekrar müzakere edip masaya tekrar getirmesini istiyoruz. Bu teklife, refah payı ile taban aylık zammı da eklenmelidir” dedi. Toplantıyı bugün için bitirmeyi uygun bulduklarını söyleyen Yalçın, “Kamu işveren heyetinin bereketli bir teklifle masaya gelmesini bekliyoruz” diyerek, Memur-Sen heyetiyle birlikte toplantı salonundan ayrıldı. Bunun üzerine Bakan Çelik ve ilgili bürokratların da salondan ayrıldı.

Sendikalar ne istiyor?

Memur sendikaları ile hükümet arasında 3 Ağustos'ta yapılan ilk toplantıyla başlayan 3. dönem toplu sözleşme sürecinde, Memur-Sen 2016 için 8+8 zam ve taban aylığa 150 lira, 2017 için 7+7 oransal zam ve taban aylığa 100 lira artış talep etmişti. Türkiye Kamu-Sen 2016'da yüzde 22 ve taban aylığa seyyanen net 100 lira zam, KESK ise en düşük memur maaşının 2 bin 900 liraya yükseltilmesi ile aile, çocuk ve yemek yardımı talep etmişti.

Yeni Şafak

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.