330 Arakanlı Endonezya'ya yerleştirildi

330 Arakanlı Endonezya'ya yerleştirildi

İnsan kaçakçıları tarafından denizde terk edildikten sonra Endonezya'ya ulaşmayı başaran yaklaşık 330 Arakanlı Müslüman, aileler için ayrı odaları, çocuklar için oyun parkı ve camisi bulunan yeni bir merkeze yerleştirilmenin mutluluğunu yaşıyor.

Merkezi Cakarta'da bulunan Aksi Cepat Tanggap Örgütü tarafından 5 hektarlık alanda yaptırılan merkez, aileler için 120 odanın yanı sıra erkekler ve kadınlar için barakalardan oluşuyor. Yapımı bir ay süren merkezde 36 banyo, çocukların eğitimi için iki sınıf, bir klinik ve bir de cami bulunuyor. Merkez, 6 milyar rupiaha (yaklaşık 420 bin dolar) mal oldu.
Merkeze yerleştirilenlerden 28 yaşındaki 3 çocuk annesi Surakhatu, AA muhabirine "Aylarca denizde hayatta kalmak için mücadele ettikten sonra mayıs ayında Açe eyaletine ulaştık. Önce balıkçılara ait bir tesiste, daha sonra da mülteci kamplarında kaldık. Şimdi bu merkeze geldik. O kadar mutluyum ki anlatamam. Yeni bir evimiz var. Çocuklarım da çok mutlu. Hayatlarında ilk kez oyun parkındalar" diye konuştu.

"Sanki yeniden doğmuş gibiler"

Arakanlı Müslümanlar Dayanışma Komitesi Koordinatörü Dicky Saputra da AA muhabirine yeni merkezde çalışan gönüllülerin mültecileri özellikle de çocukları gülümserken görmekten büyük mutluluk duyduklarını söyledi.
Saputra, "Sanki yeniden doğmuş gibiler. Hepsi mutlu. Merkezin temizliğinden onlar sorumlu olacak. Bahçe ve ağaçlarla da onlar ilgilenecek" dedi.

Merkezde çalışan gönüllülerden Laila Khalidah, mültecilerin yaşadığı heyecan ve mutluluğun kendisini çok etkilediğini belirtti.

Khalidah, "Mültecilerin, özellikle de çocukların merkeze geldiğinde yaşadıkları sevinç ve heyecan bizi çok mutlu etti. Onca yorgunluğa, emeğe değdi" ifadelerini kullandı.

Aksi Cepat Tanggap Örgütü Müdürü Sri Eddy Kuncuro, merkezde mültecilere tarım, hayvancılık ve balıkçılık konusunda eğitim programları verileceğini kaydetti.
Geçici olarak kabul etmişti

Endonezya'nın Açe eyaletinde yaklaşık bin Arakanlı Müslüman bulunduğu sanılıyor. Mülteciler, spor merkezleri, depolar, balıkçı tesisleri gibi yerlerde kalıyor.

Tayland hükümetinin mayıs başında ülkenin güneyindeki ormanlık alanda kamp kuran insan kaçakçılarına karşı operasyon başlatmasının ardından, çoğunluğunu Myanmar'dan kaçan Arakanlı Müslümanların oluşturduğu göçmenler, teknelere bindirilmiş ve denizin ortasında kaderlerine terk edilmişti. Uluslararası toplumun çağrıları sonucu Endonezya ve Malezya, Arakanlı Müslümanları geçici kabul etme kararı almıştı.

Arakanlı Müslümanlarının haklarını savunmak için kurulan Arakan Projesi Direktörü Chris Lewa, 5 bin 600 Arakanlı Müslümanın Endonezya, Malezya ve Tayland'a giriş yaptığını açıklamıştı.

Myanmar'da 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden ve "devletsiz" sayılan Arakanlı Müslümanın yıllardır devam eden dramı, ancak 2012'de Arakan (Rakhine) eyaletinde Budistler ile Müslümanlar arasında çıkan çatışmalarla dünya gündemine gelmişti.

Myanmar'ın yaklaşık 60 milyonluk nüfusunun büyük kısmını oluşturan Budistlerin düzenlediği saldırılarda 280 kişi yaşamını yitirmişti. Yüzlerce ev ve iş yerinin ateşe verildiği çatışmalar yüzünden 125 bin Arakanlı bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı. Budistlerin düzenlediği saldırılarda yaralanan Arakanlılara sağlık hizmeti sunan Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü çalışanları, geçen yıl ülkeden sınır dışı edilmişti.

Birleşmiş Milletler tarafından "eziyet gören dini azınlık" olarak nitelendirilen ve ülkenin batısındaki Arakan eyaletinde derme çatma kamplarda yaşayan Arakanlılar, yıllar süren askeri cunta yönetiminin ardından 2011'de iktidara gelen Tein Sein hükümetinin başlattığı reform sürecinden hiçbir şekilde yararlanamamıştı. Arakanlılar, sadece kendileri için uygulanan yasal, ekonomik ve toplumsal kısıtlamalara maruz kalıyor. Son 2 yılda binlerce Arakanlı Müslümanın, zulümden ve ayrımcılıktan kaçmak için Myanmar'ı terk ettiği sanılıyor.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.