3 soruluk IQ testi büyük üniversitelerin gündeminde ama herkes çözemiyor

3 soruluk IQ testi büyük üniversitelerin gündeminde ama herkes çözemiyor

MIT (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü) profesörü Shane Frederick tarafından hazırlanan IQ testleri göründüğü kadar basit olmayan bu 3 sorudan oluşuyor

Bilişsel Yansıma Testi olarak adlandırılan bu zeka testi aslında yeni değil. 2005 yılında Profesör Shane Frederick tarafından yayınlanan bir araştırma makalesi kısa süre önce çevrimiçi olarak yeniden ortaya çıktı ve birçok kişiyi tarafından denendi.

Profesör Frederick, araştırmasının bir parçası olarak, çeşitli eğitim bölümlerinde okuyan 3 binden fazla katılımcının testi tamamlamasını sağladı. Yale ve Harvard gibi Amerika'nın en iyi üniversitelerinde okuyan öğrenciler bile cevapları bulmakta zorlandı.

Habertürk'te yer alan habere göre katılanların sadece yüzde 17'si testte üç üzerinden üç puan almayı başarırken yüzde 83'ü başarısız oldu. Test hakkında konuşan Profesör Frederick, "CRT'de yer alan bu 3 soruluk testin, cevapları açıklandıktan sonra oldukça basit olduğu anlaşılır. Fakat doğru cevaba ulaşmak gerçekten zordur ve bunu kabul etmesi hiç kolay değildir" ifadelerini kullandı.

Testte sorulan sorular ve cevapları şöyle::

1. soru: Bir beyzbol sopası ve bir topun toplam maliyeti 1.10$'dır. Sopa toptan 1 dolar daha pahalıysa topun fiyatı ne kadardır?

Çözüm: Eğer beyzbol sopasına x dersek ve sopa toptan 1 dolar daha fazlaysa sopa x+1 dolar olmuş olur. Bu bağlamda beyzbol sopasının ve topunun toplam fiyatı 1.1 dolardır. Yani denklem, x+(x+1)=1.1 şeklinde yazılabilir.

Sonrasında sırasıyla;
2x + 1 = 1.1
2x = 1.1 - 1
2x = 0.1
x = 0.05

2. soru: Beş makinenin beş düğmeyi üretmesi beş dakika sürerse, 100 makinenin 100 düğmeyi üretmesi ne kadar sürer?

Çözüm: Aslında cevap sorunun içinde gizli. Eğer 5 makina 5 dakikada 5 düğme üretiliyorsa, o halde 5 dakikada 1 düğme üretiliyordur.

Yani 100 makinanın 100 düğme üretmesi 5 dakika sürer.

3. soru: Nilüfer yaprakların bulunduğu bir göl vardır. Yapraklar her gün kendi boyutunun iki katına çıkmaktadır. Nilüfer yaprakların gölün tamamını kaplaması 48 gün sürerse, gölün yarısını kaplaması kaç gün sürer?

Çözüm: Gölün tamamen nilüfer yapraklarıyla kaplandığı gün sayısı her ne olursa olsun gölün tamamının kaplanabilmesi için bir gün öncesinde nilüfer yapraklarının gölün yarısını kaplamış olması gerekir.

Yani 48 - 1’den 47.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum