3 kişiden birinin tansiyonu yüksek

3 kişiden birinin tansiyonu yüksek

Dünya Hipertansiyon Günü dolayısıyla Ankara ve İstanbul’da rastgele yapılan ölçümlerde, sokaktaki vatandaşların yüzde 30’unun tansiyonu normal değerlerin üzerinde çıktı.

Kardiyovasküler Akademi Derneği, 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü’nde dünyada önlenebilir ölümlerin en önemli sebebi olan hipertansiyon konusunda farkındalık sağlamak ve son yıllarda ön plana çıkan hipertansiyon hastalarında yüksek kalp atım hızının, kalp hastalığına bağlı ölüm riskini artırdığı bilgisinin önemini vurgulamak amacıyla önemli bir çalışma gerçekleştirdi. AstraZeneca Türkiye ve OMRON Healthcare’in şartsız destekleriyle “HayATIMın HIZI Kontrolümde” projesi kapsamında Ankara ve İstanbul’da yapılan ölçümlerde, araştırmaya katılanların yüzde 30’unun kan basıncının yüksek olduğu ortaya çıktı.

Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren Kardiyovasküler Akademi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ömer Kozan hipertansiyonun sessiz bir katil olduğunu söyleyerek “Hipertansiyonu, akan kanın damar çevresine yaptığı basınç şeklinde tanımlayabiliriz. Tabii bu basınç ne kadar yüksek olursa damar yapısı o kadar bozuluyor. Hipertansiyonu yıllardır sessiz katil olarak da tanımlıyoruz. Eğer hastalar bu gizli tehdidin farkında olmazsa günün birinde bir beyin kanaması, bir felç tablosu veya damar yırtılması tablosuyla karşımıza gelebiliyor” dedi.

HASTALARIN YARISI FARKINDA DEĞİL

Dünya Sağlık Örgütünün 2021 verilerine göre tüm dünyada 7,5 milyon kişi hipertansiyon sebebi ile hayatını kaybetti. Türk Kardiyoloji Derneği tarafından yapılan TEKHARF çalışmasına göre ise ülkemizde tüm yaş gruplarında kadınlarda kan basıncı erkeklerden daha yüksek. Ayrıca 2018 - 2019 verilerine bakıldığında hipertansiyon kaynaklı ölümlerin kadınlarda daha fazla olduğu görülüyor. Bunun yanında farkındalık oranlarına bakıldığı zaman kadınların yaklaşık yüzde 60’ının, erkeklerin ise yaklaşık yüzde 40’ının hastalığının farkında olduğu ortaya çıkıyor. Hipertansiyonu olanların yarısı hastalığının farkında değil.

iha

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.