3 boyutlu yazıcılar yaralara doku basabilir mi?

3 boyutlu yazıcılar yaralara doku basabilir mi?

Türünün ilk örneği olan bu sistem sayesinde kişilerin kendi hücreleri yaraları iyileştirmek için 3B yazıcıyla bölgeye uygulanıyor.

Biyoyazıcılar hücreler gibi biyolojik materyallerle çalışan 3B yazıcılara deniyor. Organları da üretmek için de kullanılabilecek bu teknoloji tıp dünyasında gittikçe popülerleşiyor.

2019’un başlarında bilim insanları yeni ve mobil olarak çalışan bir biyoyazıcı tasarladı. Türünün ilk örneği olan konsept cihaz hastaların iyileşme hızını artırmak ve maliyeti düşürmek için kullanılabilir.

Wake Forest Rejeneratif Tıp Enstitüsü(WFIRM) doktoru Sean Murphy, “Bu teknolojinin benzersiz yönü, sistemin hareketliliği ve hücreleri doğrudan cilt oluşturmak için ihtiyaç duyulan yere yerleştirmek için kapsamlı yaraların taranarak ve ölçülerek yerinde yönetimini sağlama yeteneğidir," dedi.

CİLDİN DOĞAL İYİLEŞMESİNİ TAKLİT EDİYOR

Cihaz, bir hidrojel ile karıştırılan hastanın kendi hücreleri (özellikle dermal fibroblastlar ve epidermal keratinositler) ile doldurulabilir. 3B yazıcı, bir yaranın üzerine iki katmanlı cilt yazdırmaya devam eder. Temelde, cihaz cildin doğal iyileşmesini taklit eder ancak çok daha hızlı etki edebiliyor.

Başarılı olursa, cihaz yaraların iyileşmesi için oyunun kurallarını değiştirebilir. Şu anda, deri greftleri büyük yaraları tedavi etmek için en popüler tekniktir, ancak birçok komplikasyonla birlikte gelirler.

Toplanacak deri bulunmamasına ek olarak, donör greftlerinin hasta tarafından reddedilme riski her zaman vardır. Deri greftleri ayrıca birden fazla cerrahi prosedür gerektirebilir ve sıklıkla yara izine neden olabilir.

DERİ GREFTİ İHTİYACINI ORTADAN KALDIRABİLİR

WFIRM Direktörü Anthony Atala ve makalenin yazarlarından biri, "Teknoloji, büyük yaralardan veya yanıklardan muzdarip hastalarda daha fazla şekil bozukluğuna neden olan ağrılı deri grefti ihtiyacını ortadan kaldırma potansiyeline sahip" dedi.

WFIRM biyo yazıcı, hastanın kendi hücrelerini kullanarak, bunların hastanın vücudu tarafından kabul edilmesini sağlar. Şimdiye kadar yapılan denemeler, biyo-baskı sisteminin daha fazla iyileşmeyi destekleyeceğini bile gösterdi.

KIKIRDAK VE KAS HÜCLERİ TEST EDİLDİ

2019'un sonlarında, WFIRM'den bilim adamları, çok malzemeli trakeal doku yazdırarak biyo-baskı yeteneklerini göstermeye devam ettiler. Bu basılı doku türünün ilk örneğiydi ve hem düz kas hem de kıkırdak hücrelerinden oluşuyor ve insan trakeal dokusuna benzerlikler gösteriyor. Malzemelerin kombinasyonu, dokunun insan hava yolu gibi esnemesine yardımcı olur.

Doku, biyolojik olarak parçalanabilir bir polyester malzeme ve insan mezenkimal kök hücreleri içeren hidrojeller (çeşitli hücre tipleri haline gelebilen kendi kendini yenileyebilen hücreler) kullanılarak basıldı.

“İnsanlar başka malzemeleri denediler, ancak sorun, hava yollarını açık tutacak kadar güçlü olmayan ve gereken esnekliği sağlamayan tek bir malzeme kullanıyor olmalarıdır. Biyolojik baskı yöntemimiz, doğal trakeal dokuyu taklit etmek için gereken esneklik ve kuvvetin bir kombinasyonunu sağlıyor ”dedi Murphy.

KAYNAK: HABER7

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.