2008 yılı Hac değerlendirmesi

Mart 2008 tarihinde hac için ön kayıtlar başladı. Çekilen kur’a ve 1/8 oranında hak kazananların kesin kayıtları yapıldı.  Uçakların yetersizliği veya Suud-i Arabistan’ın iniş-kalkış için verdiği izinin sınırlı olması, hac harekâtının uzun bir zamana yayılmasına sebep oluyor. 02.11.2008 tarihinde başlayan hac gidiş uçuşları 12.01.2009 tarihindeki dönüşlerine kadar devam etti. Bu da 75 gün gibi bir süreye yaklaşıyor. Hacılar Suud-i Arabistan’da ortalama 40 gün gibi uzun bir zaman kalmış oluyorlar.

Bu uzun zamanı kısaltmak için, ilgili ve yetkililerin çalışmaları olur mu? Çare bulmaları gerekir. Çünkü o bölgede uzun zaman insanların kalmaları sıkıntı veriyor. Hatta bazıları rahatsız oluyor. Uzun süre kalmak bayramdan sora olunca daha da sıkıntılı oluyor.

Hac hizmetini çok düzenli yapanlar oluyor. Olumsuzlukları asgariye indiriyorlar. Düzenli, tertipli yapıyorlar. Şirketlerde alt acenta temsilcileri tecrübeli oldukları ve 100 civarında hacıları olmaları hacıların işini kolaylaştırıyor. Diyanet İşleri Başkanlığında da tecrübeli ve gayretli din görevlileri ile kafile başkanları var. Ancak 70 -80 bin sayı civarındaki hacıların sevk ve idaresi zordur. Müzdelife’de dar bir koridorun tahsis edilmiş olması bu zorlukların en önemlisidir. Yeni gelenlere yer açılması için kafilelerin oradan hemen hareket etmesini gerektiriyor.

Müzdelife’den gece yarısı olmadan o bölgeden ayrılıyor ve vakfeleri de tehlikeye giriyor. Bayram sabahı çok yoğun olduğundan arabalara binme imkânı da olmuyor. Hacılar Mekke’de Mesfele denen bölgeye gideceklerse büyük bir kısmı en az 15 km yürüyorlar.  Yaşlı ve hastaların da fazla olduğu düşünülürse, görevliler de çok tecrübeli değilse, büyük bir sıkıntı meydana geliyor. Şirket hacılarının, çadırlara kadar araba ile gelmeleri ve büyük bir kısmı Şişe ve Aziziye bölgesinde kalmaları işlerini kolaylaştırıyor.

Şeytan taşlama kısmen rahatlamış. Bayramın ikinci ve üçüncü günü oteller şeytan taşlama mahalline uzak ise yine sıkıntılı oluyor. Çünkü bayramın ilk üç günü bu bölgede trafik durma noktasına geliyor. Oteller yakın ise yaya olarak daha rahat bu vazife ifa ediliyor.

Hacın farz tavafı ve Sa’yı bayramın ilk üç gününde yapılması, Tavaf ve sa’y mahallerini de çok izdihamlı hale getiriyor. Bunda da tecrübe ile işi biraz kolaylaştırmak mümkündür. İkinci ve üçüncü katların kullanılması ve zamanın ayarlanması zorluğu kısmen kolaylaştırıyor.

Hacda en iyi şeylerden biri yemeklerin verilmiş olmasıdır. Bu daha çok hanımların işini kolaylaştırmış ve ibadete zaman ayırmalarını sağlamıştır.

Yapılan en iyi hizmetlerden biri de sağlıktır. Diyanetin organize ettiği ve masraflarını daha önce hacılardan aldığı hastane, doktor ve ilaç hizmetleri çok iyi olarak yapılıyor. Suud hastaneleri de hacılara çok iyi hizmet veriyor.

Hacca gidecek vatandaşların hac ve diğer ibadetleri iyi öğrenmeleri gerekiyor. Hacılarımızın büyük bir kısmı bu konuda çok yetersiz kalıyor. Bu eksiklikleri gidermek daha çok şahsi gayretlerle olur.

Hac ibadeti için müstakil grubu seçmek çok iyi olur. Hacıların rahat etmelerini sağlar. İmkânı olan biraz fazla ücret ödesin ve huzurlu bir hac yapsın.

Hacda en önemeli bir husus sabırlı olmaktır. Değişik bir mevsim, büyük bir kalabalık, farklı kültürde insanlar, mekânın yetersizliği tahammüllü olmayı zorunlu kılıyor. Onun için hacıların çok ama çok sabırlı olmaları gerekiyor.

[email protected]

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.