200 yıllık zeytin ağaçlarını odun olmaktan kurtaran yöntem

200 yıllık zeytin ağaçlarını odun olmaktan kurtaran yöntem

Biz de bu şekildeki tarihi zeytin ağaçlarını bulup kazandırıyoruz

Yalova'da, otoyol geçen güzergahta kamulaştırma sürecinde sökülen 30-200 yaşlarındaki zeytin ağaçlarını satın alan üretici, bunları 6 aylık bakım sürecinin ardından peyzaj düzenlemesi yapan firmalara satıyor.

Yalovalı çiçek üreticisi Oktay Akgün, Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu'nun geçtiği zeytin bahçelerinde daha önce kamulaştırma çalışmaları yapıldığını, bu alanlardaki bazı ağaçların söküldüğünü hatırlattı. Akgün, bu ağaçların uzun yıllar sonra bugünkü haline ulaştığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Bu zeytin ağaçları eskiden büyük dedelerimizin ve hatta Rumların dikmiş olduğu zeytin ağaçlarıdır. Zeytin ağacını sökmek yasak ve Bakanlığımız zeytin ağaçlarının sökülmesine izin vermiyor fakat alanda kamu yararı veya imar oluşumu varsa zeytin ağacının sökülmesi bu durumlarda serbest olabiliyor. Biz de bu şekildeki tarihi zeytin ağaçlarını bulup kazandırıyoruz. Sökülen zeytin ağacını alıp saksıya koyarak halka kazandırıyoruz. Biz almasak bu ağaçlar odun, ateş olup yanıp gidecek." 

Zeytin ağaçlarını 6 aylık bakım sürecinin ardından satışa sunduklarını anlatan Akgün, "Bu zeytin ağacı tahminlerimize göre 150-200 yaşlarında. Biz bunu İstanbul'dan bir firmaya sattık. Ağacımız bir villanın peyzaj uygulamasında yerini alacak." dedi. aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.