200 Afgan mülteci sokakta yaşam mücadelesi veriyor

200 Afgan mülteci sokakta yaşam mücadelesi veriyor

Dünya, en büyük mülteci krizlerinden birini yaşıyor.

Bu krizden en çok etkilenen Türkiye'de, her boş alanda çeşitli ülkelerden gelen sığınmacıları görebiliyorsunuz. İstanbul Zeytinburnu sahilinde 150-200 kişilik bir Afgan mülteci grubu 3 aydır yaşam mücadelesi veriyor.

Türkiye son 5 yılda, 2 milyondan fazla mülteciye kapısını açtı. Mültecilerin büyük kısmı Suriyeli olsa da, ülkenin farklı kesimlerinde başka uyruktan mültecileri görmek de mümkün. İstanbul Zeytinburnu'nda, 200 kişiye yakın Afganistanlı mülteci, yaklaşık 3 aydır sokakta yaşam mücadelesi veriyor. Kunduz ve İran'dan geldiği belirtilen mültecilerin bir kısmı Avrupa'ya gitmek istiyor.Kış aylarına yaklaşırken zorlu koşullarda yaşama tutunmaya çalışan mültecilerin arasında çok sayıda kadın ve çocuk da var.

Uluslararası Mülteci Hakları Derneği'nden gıda yardımı

Uluslararası Mülteciler Derneği, İstanbul'daki Afgan mültecilere gıda, bebek bezi ve battaniye yardımı yaptı. Zeytinburnu, Kazlıçeşme Sahil Parkı'nda yaşam mücadelesi veren mültecilere, dernek üyelerince yiyecek yardımı yapıldı.
Dernek yetkilisi Mahmut Yaşar, "Afganistan'ın yanı sıra İran üzerinden sınır dışı edilip gelen mülteciler var. Dernek olarak mültecilere battaniye, gıda ve bebek bezi yardımı yaptık. Barınma ile ilgili bir fonumuz olmadığı için bununla ilgili bir şey yapamıyoruz. Bu konu hakkında belediye ve valilik yetkilileriyle görüşmeyi düşünüyoruz" dedi.

"Çocukların ciddi anlamda sağlık problemleri var"

Çocukların olumsuz koşullarda yaşadıklarına dikkati çeken Yaşar, "Çocukların ciddi anlamda sağlık problemi var. Önümüzdeki hafta doktor getirip bir tıbbi sağlık taraması yaptırmayı planlıyoruz" şeklinde konuştu.
Mültecilerden Ali Rızayi, yaşanan olaylardan dolayı can güvenliklerinin olmadıklarını belirterek, "Afganistan'da iş bulmakta güçlük çekiyoruz, güvenlik yok. Türkiye'de bulunmaktan memnunuz" dedi.
 
Yeni Şafak

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.