20 milyon vatandaşın e-Devlet hesabı tehlikede!

20 milyon vatandaşın e-Devlet hesabı tehlikede!

Son dönemlerde sıkça konuştuğumuz siber saldırı ve hack'lenme gibi olaylar e-devlet kullanıcılarını da ciddi şekilde tehdit etmekte.

Rusya ile aramızda olan gerilim sonrası sanal ortamda ülkemize yönelik pek çok siber saldırı baş göstermiş durumda. Teknoloji çağında oluşumuz ve devlet daireleri bazında gerçekleşen resmi işlemlerde sanal ortamı kullanışımız ise, adeta hacker'lara yarıyor.

Bildiğiniz gibi e-Devlet sisteminde vatandaşların sigorta bilgilerinden kimlik bilgilerine kadar her türlü detaya erişebilmek mümkün. İşte bu durum da hacker'lar için e-Devlet'i son derece cazip bir platform kılıyor. Türkiye'ye yönelik gerçekleşen siber saldırılar sonucu, 20 milyona yakın e-Devlet kullanıcısının hesaplarının tehdit altında olduğu anlaşılmış.

Hacker'lara bir diğer kolaylık sağlayan şey de T.C. kimlik numaralarımız. Sıradan bir otobüs bileti alırken ya da online bankacılık sistemi üzerinden işlem yaparken sürekli olarak T.C. kimlik numaramızı kullanmaktayız ve bu numaralar, bir şekilde sanal ortamda yer ediniyor. İşte hacker'lar bu numaraları ele geçirirse, rahatlıkla sizin işlem yaptığınız tüm mecralara ulaşıyorlar.

Bu durumda en kötü senaryo ise hacker'ların kullanıcıların banka kart bilgilerine ulaşmaları. Hatta İnternet Teknolojileri Derneği Başkanı Mustafa Akgül'ün dediğine göre bu hacker'lar kişinin nüfus bilgilerini kullanarak sahte şirketler kurup bankalardan kredi bile çekebilirlermiş. Yani durum gerçekten ciddi. Bu tarz durumların önüne geçilmesi içinse, e-Devlet sisteminin teknolojik altyapısını sağlayan TURKSAT aracılığı ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı vatandaşlara şifre güvenlik uyarısı mesajları göndermekte. Ayrıca ''160'' numaralı destek hattı da kullanıcılara hizmet vermekte.

Bu konuda bakanlığın şifre konusunda uyarıları şu şekilde;

-Doğum tarihi, çocuğunuzun adı, telefon numarası ya da tuttuğunuz takım gibi kolay tahmin edilebilir parolalardan kaçının.

-Ardışık ya da tekrar eden harfler/rakamlar kullanmamaya özen gösterin.

-Sıkça kullanılan kelimelerden ve harf gruplarından kaçının.

-Aynı şifreyi farklı platformlarda kullanmayın. 


(webtekno)

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.