20 bin Filistinli'nin Refah çilesi

20 bin Filistinli'nin Refah çilesi

Filistin İçişleri Bakanlığı, Gazze'de Refah Sınır Kapısı'nda Mısır'a geçmek için 20 binden fazla kişinin beklemede olduğunu belirtti.

Bakanlık, yaptığı yazılı açıklamada, Gazze'den Refah Sınır Kapısı'yla Mısır'a geçmek isteye kayıt altına alınmış 20 binden fazla kişinin talebinin yanı sıra onbinlerce kişinin de henüz kayıt listesine giremediğini ifade etti.

Mısır makamlarının 2015'in başından bu yana Refah Kapısı'nı 204 gün kapattığı sadece özel insani durumlar karşısında 15 gün açtığı kaydedilen açıklamada, "Sınır kapısının açılmaması, kanser, kalp, böbrek gibi kapsamlı tedaviye ihtiyaç duyan hastaların hayatını tehlikeye atıyor. Hastaların yanı sıra binlerce öğrencinin geleceğini etkiliyor. Yabancı pasaport ve ikamet hakkı bulunanlar da seyahat edemiyor" denildi.

Refah Sınır Kapısı Filistin İdaresi Müdürü Halid eş-Şair ise Mısır makamlarının hac görevini yerine getirmek isteyen Filistinliler için önümüzdeki eylül ayında sınır kapısının açılması yönünde karar aldığını ifade etti. Şair, Mısır makamlarının, hacı adayları için açılacağı Eylül'ün 7, 8 ve 9'uncu günlerinde Mısır'dan Gazze'ye geçmeyi bekleyenlere de izin vereceğini söyledi.

İsrail ablukası nedeniyle Gazze'nin dünyaya açılan tek kapısı Refah, Mısır'da 3 Temmuz 2013'teki askeri darbenin ardından sık sık kapatılıyor.

Kuzey Sina vilayetinde 24 Ekim 2014'de iki güvenlik noktasına düzenlenen saldırının ardından Mısır yönetimi, "terör sorununu kökünden çözmek" iddiasıyla bölgede 3 aylık olağanüstü hal ilan etmiş, bu çerçevede Refah Sınır Kapısı'nı da kapatmıştı. Saldırıdan bu yana, Mısır'da ve diğer ülkelerde beklemek zorunda kalan Gazzelilerin dönebilmesi için ülke yönetimi, Refah'ı birkaç defa kısa süreliğine "tek yönlü" açmıştı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.