19 Mayıs günü Zübeyir Ağabey kaybolmuştu, onu ağlarken bulduk

19 Mayıs günü Zübeyir Ağabey kaybolmuştu, onu ağlarken bulduk

Biz nereye gider diye düşünmeye başladık. “Bugün 19 Mayıs, muhakkak bir yere gizlenmiştir” dedik

Risale Haber-Haber Merkezi

Bir Cumhuriyet Bayramı’nda, Eskişehir hapishanesinin penceresinden, karşısındaki lise mektebinin avlusunda gülerek raks eden büyük kızların hallerini gören Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri ağlamıştı...

Yıl 1935...

Yıllar sonra... 1952 senesinde, Urfa’da, 19 Mayıs gösterileri bahanesiyle açılıp saçılan kızların hallerini görüp ağlayan bir başka adam daha vardı...

Bu sefer, başkasının günahına ağlayan adam, Bediüzzaman’ın en yakın talebesi, hizmetkârlarından Zübeyir Gündüzalp’ti...

cafer_sadik_cim.jpgHadisenin yakın şahidi Cafer Sadık Çim’dir. Cafer Sadık Çim Ağabey, 1923 Turgutlu doğumludur. Turgutlu hizmetlerinin saffı evvelidir. 1957 senesinde Üstad Bediüzzaman hazretlerini ziyaret etmiştir. 1952 senesinin ilk aylarında Urfa’da PTT memuru iken aynı sene Zübeyir Gündüzalp de PTT memuru olarak Urfa’ya tayin olunur. Halen hayatta olan Cafer Sadık Ağabey bütün hatıralarını Ömer Özcan’a anlatmış ve bu hatıratın tamamı Ağabeyler Anlatıyor-3 kitabında yayınlanmıştır.

Cafer Sadık Çim Anlatıyor:

ZÜBEYİR AĞABEY BENİM KIYAFETİME KATİYYEN BİR ŞEY DEMEZDİ

Zübeyir Ağabey Urfa’ya PTT’ye telgraf memuru olarak geldiğinde benim boynumda kravat, başımda fötr şapka, parmağımda “C.Çim” yazan şövalye altın yüzük, bir de -o zaman Urfa’da iken ben nişanlıydım- altın nişan yüzüğü takıyordum. Zübeyir Ağabey benim kıyafetime katiyyen bir şey demezdi. Eğer deseydi belki ben bu daire içersinde olamayacaktım. Çünkü alışkanlık vardı ya…

İKİ KİŞİNİN İŞİNİ YAPARDI

Zübeyir Gündüzalp vazifesinde de çok ciddi bir insandı. Suret-i katiyetle sesli gülmezdi. Tebessüm hali vardı. Çok mütevazıydi… Herkesi iyiliği ile kabul ederdi. Vazifesine de çok bağlıydı. Bir eliyle telgraf yazar, diğer eliyle yazmış olduğu telgrafların, nereye, kime, saat kaçta yazıldı gibi, şerhini verirdi. İki kişinin işini yapardı. Biz mesela sabaha kadar zorla bitiriyorduk işleri. Zübeyir kardeş ise saat bir iki olduğu zaman, işini bitirmiş olurdu.

zubeyirgunduzalp_cafersadikcim.jpgZübeyir Gündüzalp ve Cafer Sadık Çim 1950’lili yıllardaki simalarıyla

ZÜBEYİR URFA’YA GELDİĞİ ZAMAN OMUZLARINA KADAR SAÇLARI VARDI

Nöbeti olmadığı zaman gündüzleri dersanede, Balıklı Göl Dersanesinde, devamlı Risale-i Nur yazıyordu. Geceleri nöbeti olurdu. PTT’ye geldiğimde Zübeyir’i telgraf başından kaldırıyordum. O da öbür taraftaki masada oturuyor, Risale-i Nur yazıyordu. Geceleri ben ve Zübeyir devamlı nurları yazardık.

Zübeyir Urfa’ya geldiği zaman omuzlarına kadar saçları vardı. Müdür Cenap Bey çok ısrar etti. Hatta orada bir emniyet müdürü vardı, nur talebesi. Onunla beraber konuştular Zübeyir ile; “olmaz böyle” dediler. “Sen küçük yerlerde kalmışsın, ama burası vilayet. Burada olmaz, dikkati çeker…” dediler. Zübeyir kestirdi sonra saçlarını. Esas ismi Ziver’dir. Üstad onu Zübeyir olarak değiştirmiştir.

-Niye uzatmıştı saçlarını?
-Peygamberimizin (asm) sünneti olduğu için uzatıyordu saçlarını. Üstad’ın da saçları uzundu.

19 MAYIS GÜNÜ ZÜBEYİR’İ BAŞINI İKİ ELİNİN ARASINA ALMIŞ AĞLARKEN BULDUK

Bir gün 19 Mayıs tatil günüydü. Ben de tatildeydim. Zübeyir’in de nöbeti yoktu o gün. Dersaneye gittim, baktım orada yok. Sabahın erken saatinde çıktı gitti dediler. Biz nereye gider diye düşünmeye başladık. “Bugün 19 Mayıs, muhakkak bir yere gizlenmiştir” dedik. Sonra, yine Zübeyir Ağabey gibi Ermenekli Mehmet diye bir arkadaşla aramaya başladık. Mehmet, Üstad’ın kardeşi Abdülmecid Efendinin dünürü oldu sonradan. Abdülmecid efendi oğluna onun kızını almıştı.

Ufak bir kahvede bulduk Zübeyir ağabeyi. Baktık başını iki elinin arasına almış ağlıyordu.
-“Ne yapıyorsun burada? Biz seni aradık bulamadık?” dedik.
-“Bugün eğlenecek, konuşulacak bir gün değil, ağlanacak gündür… Kızları açık-saçık soymuşlar… Ben bundan hayâ ediyorum…” dedi.

Aklıma Üstad hazretlerinin Eskişehir’de lise mektebinin kızlarına ağlayışı gelmişti o zaman. Zübeyir Ağabey de buradaki kızlara ağlıyordu şimdi...

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
3 Yorum