17 şehit, birilerinin verdiği dur ihtarı mı?

17 şehit, birilerinin verdiği dur ihtarı mı?

Siirt Pervari'de 17 bordo berelinin şehadetiyle sonuçlanan helikopter olayı, bölgede son haftalarda yürütülen etkili operasyonların sona erdirilmesine gerekçe olmasın.

Bu kez yürekleri yakan haber Siirt Pervari’den geldi. Hasantepe mevkiinde 17 şehit verdik. Şehitlerin 13’ü jandarma özel harekata mensup. Yani kamuoyunun bildiği isimle “bordo bereli”. Bordo bereliler, en önemli operasyonlara imza atan güvenlik kuvvetleri.
 
Helikopterin düşüşüyle ilgili olarak yapılan açıklamayı biliyorsunuz. Olay, "Elverişsiz hava şartları nedeniyle kayaya çarpma” diye açıklandı.
 
Henüz terör örgütlerinin yayın organları uyanıp harekete geçebilmiş değiller. Olayın ardından terör örgütünün bildik yayın organlarını taradık. Örgüt mesuplarınca düşürüldüğüne dair bir açıklama yapılmamış. “Örgüt tarafından düşürülmüş olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor” gibi üstlenmeye açık yuvarlak ifadeler tercih edilmiş.
 
Oysa terör örgütünün bu tür konularda refleksinin ne kadar güçlü olduğunu medyada bu konuları takip edenler iyi bilir. Olayın yaşanması anından itibaren örgüt sitelerine girdiğinizde, sayfa sayfa bilgi karşılar sizi. Kamuoyuna yansımayan bir çok bilgiyi örgütün yayın organlarında görebilirsiniz.
 
Hasantepe’de yaşanan olayda ise böyle bir durum söz konusu olmadığını görüyoruz.
 
İlerleyen saatlerde ya günlerde, “stratejik nedenler”den dolayı bir üstlenme olabilir belki. Ancak, örgütün yaptığı bir saldırı olmadığı görülüyor.
 
Bir diğer ihtimal ise, gerçekten hava şartlarından dolayı yaşanmış elim bir kaza olmasıdır. Bunca canı şehit verdikten sonra hepimizin temennisi, 17 askerimizin hayatını bu şekilde kaybetmesi.
 
YÜREK YAKAN İHTİMAL
 
Yürek yakan bir ihtimali daha gözden kaçırmamak gerekiyor. O da….
 
Evet, bu ihtimali gündeme getirmeye yüreğimiz elvermiyor. Ama yakın geçmişte yaşanan olaylardan sonra bu ihtimalin göz ardı edilmemesi gerektiğini düşünüyoruz.
 
Bordo bereliler, son günlerde terör örgütüne karşı çok etkili operasyonlar gerçekleştirdi. “Kış öncesi temizlik” denebilecek işlere imza attı.
 
Örgütün feryadını günlerden bu yana hem kendi medyasında hem de farklı boyutlarıyla bütün medyaya yansıdı.
 
Yıllardır hiçbir operasyonda kullanılmadan geri planda tutulan bordo bereliler, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’in bizzat bölgeye giderek takip ettiği operasyonlara girişti.
 
Yalnız yurt içinde değil, sınır ötesinde de nokta operasyonlar düzenledi. Bu operasyonlar, öncekilerden çok farklı yürütüldü.
 
Kamuoyunda çok gürültü çıkaran “binlerce askerin giriştiği operasyonlar başlatıldı” türden değil, ama sonuca odaklı operasyonlardı.
 
Nokta bazlı yürütüldü. Hepsinden de istenilen sonuçlar alınmaya başlandı. Bir anlamda, terör örgütünün kullandığı yöntemle, örgüt vuruldu.
 
İşte bu kadar etkili olan bordo bereliler, örgütü olduğu kadar örgütün belli yerlerdeki bağlantılarını da rahatsız etmeye başladı.
 
HERONLARI DURDURUN DİYEN TELEFON KONUŞMASI
 
Bütün bu yaşananlar, 10 Ekim 2007’de heronların terörist takibinde “fazla etkili” olmaya başlaması üzerine feryat eden malum subayın duyduğu rahatsızlık, bu kez de bordo berelilerin yürüttüğü operasyonlardan duyulmuş olabilir mi sorusunu akıllara getirdi.
 
Bilindiği gibi, PKK'lı teröristlerle irtibatlı havacı bir subay, görüştüğü üst rütbeli bir subaya "kendi adamlarımız" dediği teröristlere çok zayiat verdirdiği gerekçesiyle Heronlar'ın düşürülmesi ya da koordinatlarının değiştirilmesini istemişti.
 
Skandal görüşme, Ankara'daki 388 XX X6 nolu sabit telefondan bir GSM numarasını arayan subay heronların çok iyi tespit yaptığını, PKK elemanı olan kendi adamlarının çok zayiat verdiğini aktardı. Heronlar'ın düşürülmesini ya da koordinatlarının değiştirilmesini isteyen subaya karşı taraf ise bir çaresine bakacakları cevabını vermişti.
 
Skandal konuşma ise  Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından tespit edilmiş ve gereğinin yapılması için konuyu Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na iletilmişti.
 
ULUDERE OLAYI OPERASYONLARIN ÖNÜNÜ KESMİŞTİ
 
Operasyonların durdurulmasına ilişkin bir başka talihsiz olay da geçtiğimiz yıl 27 Aralık’ta Uludere’de yaşanmıştı. Uludere’de 35 dolayında sivilin “terörist” diye TSK’ya ait jetlerle vurulması ardından kamuouyu ayağa kalkmış ve yanlışlıkla benzeri bir olay yaşanmaması için haftalarca operasyon yapılamamıştı.
 
Bu perdelemenin getirdiği koruma ile teröristler bölgenin kilit yerlerine kadar girme imkanı bulmuş ve ardından da bazı büyük merkezlere saldırabilecek güç birikimi yapmıştı.
 
Şimdi, 17 bordo bereli Mehmetçik helikopterin düşmesi sonucu şehit oldu. Bu olay, bordo berelilerin bölgeden çekilmesi için atılmış bir adım olmaması temenni ediliyor.
 
Bu olay, bordo bereliler için “dur ihtarı” olmasın.
 
 
ROTAHABER