16 yaş üstü arabası olana müjde

16 yaş üstü arabası olana müjde

Yeni vergi düzenlemeleri içeren Torba Yasa Meclis'e geldi. 16 yaş üstü aracını hurdaya ayıranlara yeni araç alımlarında ÖTV indirimi yapılacak. Peki indirim yapılacak ÖTV nedir? ÖTV nasıl hesaplanır?

Maliye Bakanı Naci Ağbal, 16 yaş ve üzeri araçların hurdaya ayrılması karşılığında, yeni araç alımında 10 bin liraya kadar ÖTV indirimi sağlanacağını söyledi.

İkinci el araçların trafikten çekilmesi ve yeni araç alımının teşviki amacıyla, 31 Aralık 2019 tarihine kadar uygulanmak üzere; 16 yaş ve üzerindeki otomobil, panelvan, minibüs, otobüs, kamyonet ve kamyonların, ihracatı veya imha merkezlerine teslim edilmek suretiyle trafikten kaydı silinerek hurdaya ayrılması karşılığında, araç sahiplerine, yurt içinden yeni araç alımında 10 bin lirayı geçmemek kaydıyla ÖTV indirimi sağlanabilmesi imkanı getiriliyor.

Peki ÖTV nedir? ÖTV nasıl hesaplanır?

ÖTV NEDİR?

ÖTV, açılımıyla özel tüketim vergisi, ilk olarak Avrupa Birliği kalite standartları baz alındığı için 2002 yılında yasalaşarak yürürlüğe girmiş bir vergi türü. Bu vergi türünün diğerlerinden farkı gayrimenkul ürünlerin üzerinden belirli oranlarda alınıyor olmasıdır. Bu vergi oranı da yıldan yıla farklılık göstererek karşımıza çıkar.

Yıllar geçtikçe ekonominin canlanmasına ve kişi başına düşen milli gelirin de artmasına paralel olarak özel tüketim vergisinin alım oranlarında da artmalar söz konusu olmaktadır. Başlıca ötvye giren kişisel eşyalar arasında otomobil, motosiklet, tır, kamyon ve benzeri motorlu araçlar, mücevher, elmas yahut buna benzer başka değerli takılar, tüfek, tabanca gibi silahlar başlıca ötv uygulamasına dâhil olan vergiden sorumlu gayrimenkul yatırımlara örnek olarak değerlendirilebilir.

ÖTV NASIL HESAPLANIR?

Bunların dışında da belirli oranlarda ÖTV için indirimler uygulanmakta olup bunların da belirli oranlarda verilmesi gerekli olmaktadır.

Özel tüketim vergisinin oranlarında ölçüt olarak değerlendirilen bir başka husus da eldeki malın kalitesi ve fiyatıdır. Nitekim 30.000 liralık araca sahip bir kişiyle 4.000 liralık bir araca sahip kişinin ödediği vergi oranları farklı olmaktadır. Onun için de ÖTV hesapla adında bir muhasebe işlemiyle şu şekilde bir hesaplama programı getirilmiştir. Yüzde 45 oran otomobilin fiyatına bağlı olunarak alınır ve yine yüzde 18'lik oran da katma değer vergisi olarak tahsis edilir ve ortaya ÖTV hesabı çıkarılmış olunur.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.