14 AB ülkesi Akdeniz'de kurtarılan göçmenleri paylaşacak

14 AB ülkesi Akdeniz'de kurtarılan göçmenleri paylaşacak

Avrupa Birliği üyesi 14 ülke Akdeniz’i geçmeye çalışırken bulunacak olan göçmenlerin paylaşımını sağlayacak 'Dayanışma Mekanizması' üzerinde uzlaşma sağladı

Karar Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından kamuoyuna duyurulurken, mekanizmanın nasıl işleyeceğine ilişkin detaylara şimdilik yer verilmedi.

Fransız hükümetinden edinilen ilk bilgilere göre bu ülkeler arasında Fransa ve Almanya'nın dışında Finlandiya, Portekiz, Lüksemburg, Litvanya, Hırvatistan ve İrlanda bulunuyor.

28 AB ülkesi ilk olarak Almanya ve Fransa tarafından önerilen bu 'dayanışma mekanizması'nı bir süredir tartışıyordu. Ülkelerin iç ve dışişleri bakanlarını bir araya getiren Paris'teki zirve sonucunda 14 ülkenin anlaşma sağlladığı açıklandı. Macron diğer ülkelerin de Akdeniz'de kurtarılan göçmenlerin paylaşımıyla ilgili mekanizmaya katmak için adımlar atacaklarını söyledi.

İtalya ve Malta'dan sert itiraz

İtalya ve Malta anlaşmaya en çok karşı çıkan ülkelerin başında geliyor. Geçtiğimiz hafta Finlandiya’daki Avrupa Birliği içişleri bakanları toplantısında söz konusu öneriyi reddeden iki ülkenin İçişleri Bakanları Paris'teki zirveye de katılmadılar. İtalya'da popülist sağ hükümet 2018 yılında iktidara gelene kadar gelen kaçak göçmenlerin neredeyse tümü ülkeye alınıyordu. Şimdi ise Roma, Akdeniz’de göçmen kurtaran gemilerin limana yanaşmasına dahi izin vermiyor.

Macron zirve öncesinde de Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi ve Uluslararası Göç Örgütü Başkanı Antonio Vitorino ile bir araya geldi. Grandi ve Vitorino zirvede alınan kararı memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, ‘Bu durumda ortak hareket edilmesi herkesin çıkarınadır’ açıklaması yaptı.

Euronews

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.