11 Eylül, Müslümanların birliğini sağladı

11 Eylül, Müslümanların birliğini sağladı

"ABD'de farklı kökenden gelen insanlara her zaman öteki gözüyle bakılıyor. Ancak biz insanlara gerçek İslam'ın ne olduğunu anlatmalıyız."

Maryland Üniversitesi Müslüman Merkezi Danışmanı Muneer Zuhurudeen, "ABD'de farklı kökenden gelen insanlara her zaman öteki gözüyle bakılıyor. Ancak biz daha fazla çalışarak insanlara gerçek İslam'ın ne olduğunu anlatmalıyız." dedi.

Türken, Ensar ve Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakıflarının iş birliğiyle ABD ve Kanada üniversitelerinde görevli Müslüman din görevlilerine yönelik düzenlenen "Türken Gençlik Köprüleri Projesi" kapsamında Ankara'da bulunan Maryland Üniversitesi Müslüman Yaşam Merkezi Danışmanı Muneer Zuhurudeen ve Adelphi Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdin Noor, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Maryland Üniversitesi Müslüman Merkezi Danışmanı Muneer Zuhurudeen, ABD'de İslamofobi'nin yanı sıra yabancı düşmanlığının da yaygın olduğunu belirterek Amerikalıların yabancılardan korktuğunun ve onların durumunu anlayamadığının altını çizdi.

Özellikle 11 Eylül terör saldırılarının, ABD'nin Müslümanlara yaklaşımının ve dış politikasının şekillenmesine zemin hazırladığını belirten Zuhurudeen, "ABD'de baskıya sadece Müslümanlar maruz kalmıyor. Japonya'dan, İrlanda'dan ve diğer ülkelerden gelen göçmenler de bu haksızlıklara maruz kalıyor. ABD'de farklı kökenden gelen insanlara her zaman öteki gözüyle bakılıyor. Ancak biz daha fazla çalışarak insanlara gerçek İslam'ın ne olduğunu anlatmalıyız." diye konuştu.

Zuhurudeen, ABD Başkanı Donald Trump'ın geçen yılın yükselen profillerinden birisi olduğunu ve onun döneminde Müslümanlara karşı işlenen nefret suçlarının küçümsendiğini dile getirdi.

"Amerika içerisinde bir korku oluşturuldu"

Gücü elinde bulunduranların İslamofobi ve yabancı düşmanlığı gibi konularda sessiz kalmasının bu tarz davranışları meşru hale getirdiğini ifade eden Zuhurudeen, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Müslümanlar ve diğer azınlıklar için iyi olan şey, onlara karşı yapılan saldırılar onların birleşmesini sağlıyor. Biz, şu an Müslümanlar ve diğer azınlıklar için desteğe şahit oluyoruz çünkü herkes aynı insan tarafından haksızlığa uğruyor. Amerika içerisinde bir korku yaratıldı ve bu sadece Müslümanlar için değil diğer tüm azınlıkları da kapsıyor. Trump sürekli Müslümanlara yönelik seyahat kısıtlamaları ve Meksika sınırına örülen duvar için 5 milyon dolar bağış toplanması hakkında konuşuyor. Çünkü o ilerdeki seçimlerde oylarını artırmak istiyor."

"11 Eylül'den sonra Müslümanların üzerindeki baskı arttı"

Adelphi Üniversitesi Tarih Bölümü Doç. Dr. Abdin Noor, İslamofobi'nin yeni bir olgu olduğu ve 11 Eylül terör saldırıları öncesinde İslamofobik olayların bugünkü kadar sık görülmediğini vurguladı.

11 Eylül öncesinde Müslümanların Amerikalılar tarafından daha çok benimsendiğini ifade eden Noor, "11 Eylül'den sonra insanların ilgisi Müslümanlara yönelirken, Müslümanlar üzerindeki baskılar arttı. Bunda politikacıların da rolü oldu ve bu baskı Trump döneminde daha çok arttı." dedi.

Noor, İslamofobi'nin "göçmen karşıtlığı" ve "beyaz olmayana düşmanlık" gibi algıların gelişmesine neden olduğunun altını çizerek "İslamofobi ve yabancı düşmanlığı, Avrupa'da da görülmektedir. Onlar da göçmenlere ABD'deki gibi kuşkuyla yaklaşıyor." diye konuştu.

Trump'ın göreve gelmesinin ardından ABD'deki yaşam koşullarının beyaz Amerikalılar dışındaki tüm kesimleri zor durumda bıraktığını söyleyen Noor, bu durumdan en çok etkilenenlerin başında Müslümanların geldiğini vurguladı.

"Trump tüm kesimleri hedef alıyor"

Trump'ın, liberal, Protestan, Meksikalı ve siyahi Amerikalılar dahil tüm kesimleri hedef aldığını dile getiren Noor, şu ifadeleri kullandı:

"O bunları yaparken ırk ayrımı, politika ve beyaz Amerikalıları kullanıyor. Trump mesajlarını onu destekleyen gruplara göre uyarlıyor. Bu durum, liberaller, azınlıklar, kadınlar ve tüm gruplar için çok zor. O, ülkeye gelen tüm yabancılara şüpheyle yaklaşıyor. Onlar ayrıca 2030'larda beyaz olmayan Amerikalıların sayısının beyaz Amerikalılardan daha fazla olacağını öngörüyor. Bu onların korkusu."

Son dönemde Müslümanların ABD siyasetinde daha fazla temsil edildiğine işaret eden Noor, bunun ABD siyaset için "parlak bir ışık" olduğunu belirtti.

11 Eylül, Müslümanları bir araya getirmiştir

Noor, "Tarihte ilk kez ABD Kongresine iki Müslüman kadın siyasetçi girdi. Ayrıca iki Afro-Amerikalı siyasetçi de ABD Kongresinde. ABD'de politik olarak Müslümanlar için en iyi zaman. Bazı liberal partiler de Müslümanlara kapılarını açmış durumda, bu fırsat değerlendirilebilir." dedi.

11 Eylül'den önce göçmen Müslümanlar ve Afro-Amerikalı Müslümanların birbirinden ayrı yapıda olduğunu hatırlatan Noor, bu olay sonrası göçmen Müslümanların Afro-Amerikan Müslümanlara yakınlaştığını söyledi.

Noor, "Göçmenler şu anda havalimanı gibi birçok kamusal alanda problemlerle karşılaşıyor ve kendilerini nasıl savunacaklarını bilmiyor. Afro-Amerikalılar geçmişte de bu sıkıntıları yaşamış ve kendilerini nasıl savunacaklarını biliyor. Bu yüzden 11 Eylül, Müslümanları bir araya getirmiştir." diye konuştu. 

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.