100 milyon renk görebiliyor

100 milyon renk görebiliyor

Concetta Antico isimli kadının gözlerindeki ekstra koni hücresi sayesinde 100 milyon farklı rengi görebildiği belirlendi. Normal insanların 1 milyon rengi ayırt edebildiği tahmin ediliyor.

Concetta Antico adlı bir kadın, normal insanlardan çok daha fazla rengi görebilmesini sağlayan ve oldukça ender görünen bir duruma sahip. Tetrakromat olan kadın, gözlerinde normal üç koni hücresine ek olarak dördüncü bir koni hücresine daha sahip.

Renkleri diğer çocuklara gösterdiğinde anlayamadıklarını belirten Concetta Antico, böylece kendisiyle ilgili bir şeyin farklı olduğundan şüphelenmeye başladığını söylüyor. Bu şüpheler bir süre devam etse de durumun tam olarak ne olduğunu 2010 yılında, San Diego'da bir sanat dersi verirken anladı.

Antico, o anları "Bir Japon film ekibi tetrakromasi üzerine bir belgesel yapıyordu ve öğrencilerimden göremedikleri renkleri gösterirsem ellerini kaldırmalarını istedim. 12'si de ellerini kaldırdı" ifadeleriyle anlatıyor.

Ortalama bir insan yaklaşık bir milyon renk görebilirken, gözlerinde fazladan bir koni hücresine sahip olan tetrakromatlarda bu sayı 100 milyona çıkıyor. Bu da Concetta Antico gibi bu farklılığa sahip olan kişilere, normal insanların hayal edemeyeceği bir görüş yeteneği sağlıyor.

100 milyon rengi ayırt edebiliyor 

Gözün renklerden sorumlu olan kısmı olan koni hücreleri, ışığın belirli dalga boylarını absorbe etmek ve bunları beyne iletmek için tasarlanmış yapılar olarak tanımlanıyor. Tetrakromasi durumunun ise X kromozomundan kaynaklandığı düşünülüyor.

KAYNAK: WEBTEKNO

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.