10 Kasımdaki Kemalizm dini saçmalığı sorgulanmalı

10 Kasımdaki Kemalizm dini saçmalığı sorgulanmalı

Türköne her 10 Kasım’daki ilkel toplumlara özgü ubudiyet gösterilerinin mantık sınırları içine çekilmesi gerektiğini söyledi

Risale Haber-Haber Merkezi

Zaman yazarı Mümtazer Türköne her 10 Kasım’da tekrarlanan, ilkel toplumlara özgü ubudiyet gösterilerinin artık akıl ve mantık sınırları içine çekilmesi gerektiğini söyledi.

"10 Kasım’da her sene olduğu gibi tekrarlanan “Kemalizm dini” saçmalığının, artık ne işe yaradığını adamakıllı sorgulamanın vakti gelmedi mi?" diye soran Türköne, sorularını şöyle sürdürdü: "Dogmatizm, bağnazlık, gericilik, modern dünyadan kopuk, bilime ve aydınlığa uzak yaşamak karşımıza Atatürkçülük maskesi ile çıkıyor. Bu çağdışılığa neden katlanıyoruz?"

1930’larda “Kemalizm dini” icat etmek için o dönemin yağcılarının çok uğraştığını hatırlatan Türköne, yazısını şöyle sürdürdü:

"Her 10 Kasım’da tekrarlanan, ilkel toplumlara özgü ubudiyet gösterilerinin artık akıl ve mantık sınırları içine çekilmesi lâzım. Atatürk kimsenin mülkiyetinde değil. Elbette din ve inanç hürriyeti var. Herkes istediğine inanmalı. Ama bu inancın bu ülkenin üzerinde ilerlemeye ve dünya ile rekabet etmeye engel bir hurafe gibi egemen olmasına rıza gösteremeyiz. Türkiye’yi dünyanın ileri ülkeleri ile farklı alanlarda tek tek karşılaştırın. En geri ve en ilkel görüntüleri ve sözleri bu Atatürkçülük ritüelleri etrafında biteviye tekrarladığımızı neden fark edemiyoruz? Koca millet bu Kemalizm dininin dar kalıpları içinde yaşamaya mahkûm mu?  Bu gerilikten ve ilkellikten ne zaman kurtulacağız? Atamız mezarından kalksa ve bu maskaralığı görse ne derdi?