10 bin yılda bir görülebilecek patlama
Uluslararası bir araştırma ekibi, şimdiye kadar gözlemlenmiş en parlak gama ışını patlamasını tespit etti
Aralarında ABD'li ve Hollandalı bilim insanlarının yer aldığı ekip, teleskoplara yakalanan ışının şimdiye dek görülenlerden 70 kat daha parlak olduğunu belirledi.
Gama ışını patlamaları, önceden öngörülemeyen zamanlarda ve konumlarda meydana gelen, çoğunlukla yüksek enerjili fotonların fırlatılmasıyla oluşan patlama olayları.
Bu ışınlar genellikle yıldız patlamaları (süpernova) sırasında, ölmekte olan bir yıldızın yakıtı bittiğinde ve bir nötron yıldızına veya hatta bir kara deliğe dönüştüğünde salınıyor.
GRB 221009A adı verilen sıradışı örnek, ilk olarak 9 Ekim 2022'de gama ışını ve X ışını teleskopları tarafından tespit edilmişti.
Patlamaya neden olan olası süpernova, Dünya'dan yaklaşık 2 milyar ışık yılı uzaktaydı.
The Astrophysical Journal Letters ve Nature adlı hakemli bilimsel dergilerde yayımlanan iki yeni araştırmada bu gama ışını patlamasının parlaklığı ölçüldü.
Analizlere göre, GRB 221009A'nın bugüne kadar kataloglanan 12 bin gama ışını patlamasından en parlak olanı.
Louisiana Eyalet Üniversitesi'nden fizik ve astronomi yardımcı doçenti Eric Burns, "Bu ancak 10 bin yılda bir görülebilecek bir olay" ifadelerini kullandı:
Yani, bunun insan uygarlığının başlangıcından bu yana Dünya'yı vuran en parlak gama ışını patlaması olması makul bir ihtimal.
Independent Türkçe
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.