10 bin Filistinli terör devleti israilin hapishanesinde

10 bin Filistinli terör devleti israilin hapishanesinde

Filistinli insan hakları kuruluşu Addameer'e göre, İsrail hapishanelerinde yatan Filistinlilerin sayısı arttı

Bunlar arasında 80 kadın ve 18 yaşın altındaki 200 çocuk var.

Sivil toplum kuruluşu ayrıca, 7 bin tutuklunun yanında Hamas'ın 7 Ekim saldırısından sonra 3 binden fazla Filistinli'nin daha tutuklandığını söylüyor.

Terör devleti israil, Addameer ile birlikte başka beş Filistinli hak örgütünü 2021'de "terörist" ilan etmişti.

israilli insan hakları kuruluşu B'Tselem'e göre de Eylül sonu itibariyle İsrail hapishanelerinde 146 küçük yaştaki Filistinli ya "güvenlik" gerekçesiyle gözaltında ya da hapiste tutuluyor.

Kuruluşa göre küçük yaştaki 34 Filistinli de İsrail'de yasadışı bir şekilde bulunmaktan gözetim altında.

Bir başka Filistinli hak örgütü Filistinli Mahkumlar Kulübüne göre de, Hamas'ın saldırısından bu yana, İsrail hapishanelerindeki yedi mahkum öldü ve bunların beşi 7 Ekim saldırısından sonra tutuklananlardandı.

SUÇLAMA YOK, DAVA YOK

İsrail'de ayrıca, "idari gözaltı" diye bir sistem de var. Bu sistemde bir kişi hakkındaki suçlamaları öğrenmeden ve yargılanmadan gözaltında tutulabiliyor. Buna en çok maruz kalanlar da çok büyük ölçüde Filistinliler.

İsrailli insan hakları örgütü HaMoked'e göre İsrail 2.070 Filistinliyi bu şekilde tutuyor. Hamas'ın saldırısı öncesi ise bu sayısının 1.319 olduğ belirtiliyor.

BM'NİN İSRAİL'E ELEŞTİRİLERİ

BM, uzun yıllardır İsrail'e sert eleştiriler yöneltiyor. Kuruluş birçok Filistinli kuşağın İsrail işgali altında "yaygın, sistematik ve keyfi" bir şekilde özgürlüklerinden mahrum bırakıldıklarını söylüyor.

BBC Türkçe'nin haberinde 1967'den bu yana İsrail'in işgal altında tuttuğu Filistin Toprakları Özel Rapörtörü Francesca Albanese Haziran'da yayımladığı raporunda "1967'den beri aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 800 binin üzerindeki Filistinli, İsrail Ordusu'nun uygladığı bir dizi otoriter kuralla tutuklandı" demişti.

Albanese, İsrail işgali altındaki Batı Şeria'ya girmesine izin verilmediğini, ancak Ürdün'e gidip, altı ay boyunca uzaktan görüşmeler yaptığını söylemişti.

İsrail ise rapörtörün bulgularını reddetti ve Albanese'nin görevinin sırf "İsrail ve İsraillilere karşı ayrımcılık için yaratıldığını" iddia etti.

BM ve yardım kuruluşu Save the Children ise her yıl 500 ila 700 ila Filistinli çocuğun İsrail Ordusu'nun gözaltı sistemine girdiğini söylüyor.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.