1 yılda 1 milyon vatandaşa daha SGK şemsiyesi

1 yılda 1 milyon vatandaşa daha SGK şemsiyesi

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, bir yılda yaklaşık 1 milyon kişinin sosyal güvenlik kapsamına alındığını söyledi.

SGK giderlerinin 158 milyar lira olduğuna dikkat çeken Bayraktar, SGK bütçesindeki açığın giderilmesi için primden elde edilen 93 milyar liralık gelirin arttırılması gerektiğini ifade etti

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bir yılda yaklaşık bir milyon kişinin sosyal güvenlik kapsamına alındığını söyledi. SGK Sakarya İl Müdürlüğü'nce Karasu Belediyesi Meclis Salonu'nda düzenlenen bilgilendirme toplantısına katılan Bayraktar, 2008 yılında yapılan sosyal güvenlik reformunun olumlu sonuçlar doğurduğunu anlattı. Bayraktar, 2008'de çıkarılan kanunla SGK'nın önemli bir kurumsal yapıya kavuştuğunu, 4-A, 4-B ve 4-C kadrosunda çalışanların tek çatı altında toplandığını ve reformun ardından kurumun gelirlerinde önemli artışlar sağlandığına dikkati çekti.

YAPILANDIRMADAN 7 MİLYAR

Bayraktar, toplam gelirlerde reel olarak yüzde 31,82 artış sağladıklarını anımsatarak, toplam giderlerde de reel anlamda yüzde 24,67'lik artış olduğunu kaydetti. 'Devlet katkısını da dahil ettiğimiz zaman gelirlerimizde yüzde 118 oranında artış var' diyen Bayraktar, bu şekilde açıkların kapatılacağını söyledi. Bayraktar, SGK'nın 133 milyar liralık gelirinin 93 milyar lirasının primlerden oluştuğunu vurgulayarak, '158 milyar lira da giderimiz var. Yani biz bu açığı kapatıp devlet katkısını asgariye indirmek istiyorsak prim gelirlerini artırmamız gerekiyor' dedi. Bayraktar, şöyle devam etti: 'Prim yapılandırmasında 7,7 milyar lira elde ettik. Bunun dışında bir yılda yaklaşık bir milyon kişi, sosyal güvenlik kapsamına alındı. Yani 2008 yılında sosyal güvence kapsamındaki kişi 15 milyonken, 2012 Haziranı'na geldiğimizde 18 milyon 514 bine yükseldi. Demek ki kayıt dışılığı azaltmaya başlamışız, yavaş yavaş insanlarımızı kayıt altına almaya başlamışız.'

En fazla kayıt dışılık tarımda

TZOB'un ülke genelinde 5 milyon üyeye sahip olduğuna dikkati çeken Bayraktar, en büyük meslek gruplarından biri olduklarını bildirdi. Buna rağmen kayıt dışılığın önemli boyutlara ulaştığını vurgulayan Bayraktar, 'En çok kayıt dışılık maalesef tarım sektöründe. Yani TZOB olarak 5 milyon üyemiz var ancak sosyal güvence kapsamındaki üye sayımız 1 milyon civarında. Bu konuda özellikle tarım alanında önemli mesafeler almamız gerekiyor. Bununla ilgili de çalışmalarımız var' diye konuştu.

Yeni Şafak