Yunanlıların efsane bitkisinin faydaları

Yunanlıların efsane bitkisinin faydaları

Hekimzade Yönetim Kurulu Başkanı Dr.Muammer Yıldız Tavşancıl otunu Gümüşhane’nin Krom vadisinde inceledi.

Maydanozgiller familyasının üyelerinden biri olan tavşancıl otunun bilinen diğer isimleri ise öğrek otu ile kamşamdır. 2 metreyi de bulabilen boyları ve çok  keskin bir kokusu var.Gövdesi yuvarlak ve de olukludurlar. Yaprakları dip kısımda ve parçalı olur. Çiçekleri Mayıs ile haziran ayında açar, şemsiye şeklinde ve beyaz renktedir. Nemli ortamları severler. Tavşancıl otu Rize civarında çiğ olarak ve ya turşusu yapılıp tüketilmektedir. Tabiatta kendi kendisine yetişmektedir takriben 60 türü mevcuttur ve bunlardan tavşan otu: Heracleum sphandylium ve büyük tavşan otu: heracleum mantegazzianum yaygın olarak kullanılanlardır. Latince sphandylium omurgalı anlamına gelir, çünkü yaprak sapları omurga gibi genişleyerek gövdeye sarılır.

Tarihte Yunanlılar tarafından kullanıldı

Tarihte eski Yunanlılar tarafından kullanılan bitki Herkules otu adı ile de anılır. Tavşancıl otu çay ve tentür yapımında, kökleri ise nadiren çay yapmak için kullanılır. Üniversite kliniklerinde tedavi denemeleri ve araştırmalar yapılmamıştır. Halk arasında sindirim rahatsızlıkları, sinirsel rahatsızlıklar, mide ve bağırsak üşütmesi ve de ishale karşı kullanılır.

Tavşancıl Otu Hasadı Nasıl Yapılır

Tavşancıl otu Haziran’dan Eylül’e kadar yerden 5-10cm yukarıdan kesilerek demetleri yapılır gölgeli ve havalı bir yerde kurutulur. Kökleri sonbaharda söküldükten sonra temizlenir ve kurutulur. Kurutulan ot ve kökleri özel muhafaza edilir. Malesef şifalı bitkiler toplama, kurutma, paketleme ve depolama işlemleri sırasında çok yanlışlar yapılmaktadır. Bitkinin şifalı kısmı yaprak veya çiçekleri ise asla Güneş altında kurutulmaz ve mutlaka gölgede kurutulmalıdır. Ayrıca örneğin bitki 5 günde kurudu ise, 2 gün daha kurumada bırakmak mahzurludur, çünkü birleşimindeki eterik yağları kaybettiğinden kalitesi düşer. Sadece bitki kökleri Güneş’te kurutulur ve kurur kurumaz hemen paketlenip depolanması gerekir. Şifalı bitkilerin Aktarlar’da açıkta satılması kalitesini kısa sürede düşürür ve etkisini oldukca azaltır

Tavşancıl Otu’ nun Bilinen Yararları

*Tavşancıl otu sindirim sisteminin düzenlenmesinde güzel bir yardımcı olup, aynı zamanda da kuvvetlenmesini de sağlamaktadır.
*Vücudunuza kuvvet vererek bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.
*Tavşancıl otu kan basıncının yüksek olduğu durumlarda düşürücü olur, aynı zaman da tansiyonu da kontrol altında tutmayı sağlar.
*Cinsel arzuyu da yükseltici etkisi de bulunur Tavşancıl otunun.
*Tavşancıl otu kadınların adet dönemlerini düzenleyici etkisi oldukça fazladır.
*Tavşancıl otunun kökü ise amel durumunda durdurucu etki gösterir.
Köklerindeki en önemli maddeler
a) Furokumarinler yüzde 0,8-1,2 arasında olup en önemlileri; Pimpinellin, Izopimpinellin, Sphandin, Angelicin ve Xanthotoxin b) Ayrıca çok az miktarda eter yağı içerir.
Yan tesirleri: Yaz aylarında deride kızarıklık ve alerjiye neden olabilir.

Haber7 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.