Uyuşmaları ciddiye alın

Uyuşmaları ciddiye alın

Periferik atardamar hastalığı, genelde bacak atardamarlarında daralma ve tıkanmaya bağlı olarak gelişen, vasküler bir hastalıktır.

 Hastalık yaşam kalitesini bozar. Yürürken ve hastalığın ileri evrelerinde dinlenme halinde bile bacaklarda ağrı ve kramplara neden olur.

Meydan Gazetesi'nde yer alan habere göre; Liv Hospital Ankara Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Erdoğan İlkay, ‘'Hastalık doğumsal veya sonradan oluşabilir. Doğumsal olanlar diğer bir damara açılması  veya balonlaşma  tarzında olabilir. Hastalığın en önemli sebebi damar sertliğidir'' diyor.

Damar sertliği en önemli neden

Periferik atardamar hastalığının en belirgin özellikleri arasında bacak ve kolda uyuşma, güç kaybı, görmede veya konuşmada geçici bozukluk yer alıyor. Bunların dışında inme, yürürken bacaklarda ağrı, bacaklarda kapanmayan yaralar, yemek sonrası karın bölgesinde ağrı, el hareketleriyle gelişen baş dönmeleri, sırt veya karında ağrı doktora gitme konusunda uyarıcılar arasında. Hastalığın en önemli nedeniyse halk arasında damar sertliği olarak bilinen aterosklerozdur.

Damar tıkanıklığı şeker hastalarında görülüyor

Prof. Dr. Erdoğan İlkay, hastalıkla ilgili şu bilgileri veriyor: “Bacak damarlarının tıkanıklıkları diz altı ve üstü diye sınıflandırılmakta. Son yıllarda balon veya stentleme, cerrahiden daha sık kullanılıyor. Diz altı damar tıkanıklıkları özellikle şeker hastalarında görülüyor.”

  
 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.